Koronavirüs kısıtlamaları çeşitli yerlerde geri dönüyor
Ekonomilerin yeniden açılması ile vajka sayılarının artması tedbirlerin tekrar devreye sokulmasını gündeme getiriyor
Koronavirüs pandemisinde vaka sayılarındaki artışların yavaşlaması ile ekonomileri desteklemek ülkeler kısıtlamaları gevşetme yoluna gitti, fakat gevşemeye yönelik adımlarla vakalarda tekrar artış kaydedilmesi ikinci dalga endişelerini de körükledi.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci ülkedeki bazı eyaletlerin koronavirüsü kontrol altına almadan önlemleri gevşettiklerini belirterek fazla aceleci davranıldığını bildirdi.
Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 14 milyona can kaybı 600 bine yaklaştı.
ABD vaka sayısı sıralamasında 3.6 milyon ile başı çekerken, Brezilya iki milyonu aşan vaka sayıları ile ikinci sırada ve Hindistan ise bir milyonu aşan vaka sayıları ile üçüncü sırada ABD'yi takip ediyor.
ABD'de Houston, Los Angeles ve Miami valileri ile Teksas valisinin Başdanışmanı gerekirse iş yerlerinin yeniden kapatılabileceğini ve vatandaşların izolasyonunun sağlanacağını bildirirken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ikinci dalga olması halinde ekonominin tekrar tam karantinaya girmeyeceğini bunun yerine yeterli test sayısı ile vakaların önlenmeye çalışılacağını bildirmişti.
-Avustralya vaka sayısındaki artışların tekrar başlamasıyla ilk harekete geçen ülkelerden biri oldu. Ülkenin en büyük şehri Melbourne'da karantina tedbirleri geri döndü.
Ülkenin ikinci büyük eyaleti Victoria'da geçtiğimiz haftalarda vaka sayısı yeniden yükselmeye başlamıştı. Bloomberg'de yer alan verilere göre, Victoria eyaletinde son 24 saatte 428 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Victoria eyaletindeki yayılan virüsün eyalete sıçramaması için sınırlarını kapatarak tedbir alan NSW eyaletinin Başbakanı Gladys Berejiklian, 8 kişinin daha Kovid-19’a yakalandığı eyaletin başkenti Sydney’de yeni kısıtlamalara gidildiğini açıkladı.
Yeni kısıtlamaların 24 Temmuz'dan itibaren uygulamaya gireceğini belirten Başbakan Berejiklian, düğün ve cenazelerin 150, toplu ibadetlerin yapıldığı mekanların 100 kişiyle sınırlandırıldığını ayrıca evlerdeki toplanmalarda aynı anda en fazla 20 kişinin bir araya gelebileceğini söyledi.
- Hong Kong’da 67 yeni vaka
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Sağlık Koruma Merkezinden yapılan açıklamada, kentte 67 yeni vaka tespit edildiği ve vakaların çoğunun yurt dışı kaynaklı olduğu aktarıldı.
Merkezin Bulaşıcı Hastalık Birimi Başkanı Chuang Shuk-kwan, son zamanlarda artan vakalara ilişkin, "Bunun bir zirve olduğunu söylemeyem. Daha fazla vakanın ortaya çıkma ihtimali var." ifadelerini kullandı.
Toplam vaka sayısının 1665’e yükseldiği kentte, bugüne kadar Kovid-19 nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti.
Hong Kong yerel hükümeti 13 Temmuz’da vakalarının artmasıyla önlemlerin sıkılaştırıldığını açıklamış, eğlence mekanları, güzellik ve spor salonlarının 7 gün kapatılacağını duyurmuştu.
Hükümet, bununla birlikte restoranların günlük azami yüzde 60 doluluk kapasitesiyle her masada en fazla 8 kişiye hizmet vereceğini, toplu ulaşım araçları, yaşlı bakım ve yemek sektörü çalışanlarına ise Kovid-19 testi yapılacağını belirtmişti. Toplu taşıma araçlarında maske takmak da zorunlu hale getirilmişti.
- Fransa Başbakanı Jean-Castex, Senato'da yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle gelecek haftadan itibaren kapalı alanlarda maske kullanımının zorunlu hale geleceğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Olivier Veran ise Fransızlara zorunluluğu beklemeden kapalı alanlarda maske kullanmayı tavsiye etti.
Özellikle Aragon ve Katalonya özerk yönetimlerinde yoğunlaşan yeni vakaların 22 Mayıs'tan bu yana açıklanan en yüksek günlük veri olması dikkati çekti.
Vaka artışlarından dolayı ülkedeki 17 özerk yönetimden 8'inde (Katalonya, Balear, Aragon, Endülüs, Extremadura, Rioja, Navarra ve Bask) sosyal mesafe şartı aranmaksızın maske kullanma zorunluluğu getirildi.
Ülke genelinde son bir haftada 4 bin 501 yeni vaka çıkarken, salgına yakalananlardan 176'sının tedavisi yoğun bakımda yapılıyor.
- Salgında ikinci dalganın etkili olduğu İsrail'de mayıs ayında 2 binin altına düşen aktif vaka sayısı da son günlerdeki sert yükselişle 24 bin 956'ya ulaştı.
Tel Aviv yönetimi, mayıs ayında günlük vaka sayısının 20'nin altına düşmesi üzerine ülkedeki Kovid-19 tedbirlerinin çoğunu kaldırmıştı.
Salgın nedeniyle kapatılan okullarda yeniden eğitime başlanmış, alışveriş merkezleri, pazarlar ve lokantaların da içinde yer aldığı işletmeler tekrar açılmıştı.
Vaka sayılarındaki sert yükseliş nedeniyle İsrail yönetimi, 6 Temmuz'da aralarında spor salonları ve gece kulüplerinin de yer aldığı mekanların yeniden kapatılması kararı almıştı. Sinagog ve lokantalara da 20 kişi sınırlaması getirilmişti.
Kıvılcım Harika Ertunç