Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kovid-19 aşısı gelişmekte olan ülkelere ulaşmaya başladı

Kovid-19 aşısı gelişmekte olan ülkelere ulaşmaya başladı

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının yaklaşık 237 milyon dozunun Mayıs ayı sonuna kadar 142 ülkeye COVAX işbirliği aracılığıyla ulaştırılmasının beklendiğini söyledi

Giriş: 02 Mart 2021, Salı 16:55
Güncelleme: 03 Mart 2021, Çarşamba 14:56

DSÖ Genel Müdürü Ghebreyesus gerçekleştirdiği basın toplantısında, Angola, Kamboçya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijerya'ya aşı teslimatlarının planlandığını açıkladı.

Ghebreyesus açıklamasında, COVAX işbirliği aracılığıyla AstraZeneca aşısının yaklaşık 237 milyon dozunun Mayıs ayı sonuna kadar 142 ülkeye ulaştırılmasının beklendiğini kaydetti.

Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) tarafından gönderilen ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından temin edilen aşıların ilk kısmı olan 3 milyon 924 bin doz AstraZeneca/Oxford aşısı bugün Nijeryan'nın başkenti Abuja'ya ulaştı.

Senegal COVAX'ın gönderdiği Kovid-19 aşılarını teslim aldı

Hindistan Serum Enstitüsü tarafından geliştirilen ve UNICEF tarafından temin edilen 324 bin doz AstraZeneca/Oxford aşısı, Senegal'in başkenti Dakar'daki Uluslararası Blaise Diagne Uluslararası Havalimanına ulaştı.

Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nın (COVAX) yıl sonuna kadar yaklaşık 1 milyon doz aşıyı daha Senegal'e göndermesi bekleniyor.

Geçen hafta Gana ve Fildişi Sahili de COVAX'tan aşı teslim almıştı.

Senegal, 23 Şubat'ta 200 bin doz Sinopharm aşısıyla kitlesel aşılamaya başlamıştı.

"Yoksul ülkelere aşı sağlanmazsa, zengin ülkelerin zararı 4,5 trilyon dolar olacak"

Ghebreyesus, ocak ayı sonunda yapmış olduğu bir basın toplantısında, Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed Ali Yıldırım ve Maryland Üniversitesi’den Şebnem Kalemli Özcan’ın gerçekleştirdiği araştırmaya atıfta bulunmuştu.

Ghebreyesus, gelişmiş ülkelerin yoksul olan ülkelere Kovid-19 aşısına erişim sağlamaması halinde küresel ekonominin 9,2 trilyon dolara kadar zarar göreceğini açıklamıştı.

Araştırmaya göre, söz konusu zararın neredeyse 4,5 trilyon dolarının en zengin ülkelerde gerçekleşeceğine işaret eden Ghebreyesus, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yeni raporuna göre de salgının küresel işgücü gelirinde 3,7 trilyon dolar düşüşe neden olacağı tahmininde bulunulduğunu söylemişti.