Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Norveç hükümeti, Kovid krizinin tetiklediği "şiddetli gerileme" ile mücadele etmek ve tarihi büyüklükteki teşvik paketine 2021 yılında da sürdürmek için ülke varlık fonundan rekor tutarda para çekmeye hazırlanıyor.

En zengin Kuzey ekonomisi Norveç, yapısal petrol dışı mali açık olarak adlandırılan açığın bu yıl fonun yüzde 3.9'una ulaşacağını tahmin ediyor. Bu oran 2019 yılında yüzde 2.9 seviyesindeydi. Çarşamba günü yapılan açıklamada, bu oranın 2021 yılına kadar yüzde yüzde 3 seviyesine indirileceği belirtildi.

Fondan yapılan transferin bu yıl 433 milyar kron (46 milyar dolar) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ve 2021'de 371 milyar krona ulaşması bekleniyor. Fondan 2019 yılında çekilen toplam para 229 milyar kron düzeyindeydi. Fondan çekişlerin 2020'de 346.5 milyar kron ile rekor seviyeye yükselmesi ve 2021'de 273 milyar kron düzeyinde gerçeklemesi bekleniyor.

Norveç Maliye Bakanı Jan Tore Sanner, yaptığı açıklamada, "Koronavirüs pandemisi Norveç ekonomisi üzerinde 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en şiddetli hasara yol açtı," dedi ve "Norveç'in bu krizden mümkün olan en iyi pozisyonda çıkmasını sağlamak için gücümüz dahilinde her şeyi yapacağız" şeklinde görüş bildirdi.

Hükümet, Norveç'in petrol ve kıyı endüstrisi için ayarlanan anakara GSYİH'nın bu yıl yüzde 3.1 küçülmesini ve 2021'de yüzde 4.4 büyümesini bekliyor.

Sanner, "Faaliyet son birkaç aydır artışta, ancak önümüzdeki yol belirsizlikle dolu," dedi ve "Yukarı dönüşün Mayıs ayında beklediğimizden daha hızlı olmasına karşın, faaliyet seviyesi muhtemelen uzun bir süre için normalin altında kalacak" değerlendirmesinde bulundu

Batı Avrupa'nın en büyük petrol üreticisi Norveç bütçe açıklarını kapatmak için Varlık Fonu'na güveniyor ve bu yıl bu fondan çekişler daha önce görülmemiş miktarlara ulaştı. Bu gelişme fonu, hükümetin nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için varlıklarını likide etmeye yöneltti.

SEB, hazırladığı notta, fondan planlanan rekor çekişleri işaret ederek, "Hükümet pandemi krizi sırasında ekonomiye destek için güçlü bir isteklilik gösterdi," dedi.

Hükümet, "geniş tabanlı gelir verisi indirimleri" ve iş gücünü genişletmeye yönelik tedbirlerin yanında, sera gazı emisyonlarını düşürmek ve ekonominin petrole bağımlığını azaltmak için çeşitlemeye gitme taahhüdünde bulundu.