Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

ABD’de Federal Ticaret Komisyonu (FTC), YouTube, Twitter ve diğer sosyal mecraları kullanarak yatırımcılara cüzi miktarda bitcoin veya Litecoin ödemeleri karşılığında büyük getiriler vaat eden dolandırıcılara karşı harekete geçti.

FTC tarafından federal mahkemeye yapılan başvuruda 100 dolarlık bir bitcoin ödemesini aylık 80 bin dolarlık gelire dönüştüreceği sözü veren dört kişinin aktivitelerinin durdurulması istenirken, mahkemeden konu hakkında olumlu cevap geldi.  

FTC’nin mahkemeye yaptığı savunmada bu dört kişinin sunduğu yöntemlerle yalnızca birkaç kişinin bu tür bir aylık geliri elde edebileceği ve çoğunluğun paralarını geri alamayacaklarının altı çizildi.

Avrasya Blockchain & Dijital Para Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kurtuluş, BloombergHT’ye yaptığı açıklamada yasal kuruluşlar tarafından yapılan bu girişimlerin, para piyasası kurallarının artık bu alanda da uygulanmak istendiğinin bir işareti olduğunu belirtti.

Kurtuluş, “Öncesinde CME’nin bitcoin vadeli işlemlere başlaması, sonrasında FTC ve CFTC’deki gelişmeler artık kripto paraların Federal Ticaret Komisyonu gibi kurumları ilgilendiren ve onlar için denetlenmeli olarak nitelendirilen bir alan. Bunun da ötesinde konuyla ilgili FTC tarafından sürdürülen hukuki süreç  para piyasalarına ilişkin kuralların bu alanda da uygulanmak istediğine işarettir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ise dijital para arzlarının henüz yaygın olmadığını söyleyen Kurtuluş yine de Çiftlikbank örneğini hatırlatarak uyarılarda bulundu.

“Bizde ise sözde dünyanın en iyi blockchain’i ve buna bağlı kripto parasını çıkaracakları vaadiyle esasında Çiftlikbank hadisesine benzer para toplama ve dolandırıcılık faaliyetleri var. Bu anlamda garanti ve yüksek kar vaadiyle para toplamaya çalışan bu tip ağlardan uzak durulmasını tavsiye ediyorum.”

Sanal para türlerinin sayısı 2018’in başı itibariyle 1390’ı aşarken, Forbes dergisine göre özellikle Y jenerasyonunun kripto paralara olan ilgisinin artmasıyla bu alandaki yatırımcıların sayısı da yükselmeye devam ediyor.

ABD’de Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu (CFTC) da fiyatların suni bir şekilde artırıldığı ve daha sonra kapalı bir grup yatırımcının yüksek miktarda satış yaparak fiyatların yeniden düşürüldüğü “pump-and-dump” denilen düzenbazlıklara karşı tetikte olunması uyarısını yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamada bu uygulamanın geçmişten beri yapıldığı ve tüketicilerin sosyal medya üzerinden paylaşılan ipuçlarına bakarak dijital para alımı yapmamaları gerektiği belirtildi. CFTC bu konuda kendilerine birçok şikayetin ulaştığını fakat dijital para alanında yasal düzenlemelerin henüz tamamlanmamasından dolayı çok fazla yola başvuramadıklarını açıkladı.

Kurtuluş, dijital paralara yönelik “sıfır regülasyon” çağının henüz bitmeyeceğini belirterek, “Zira regülasyonların bu hıza ve değişime ayak uydurması pek mümkün gözükmüyor. Regülasyonların pozitif etkisi, eskisi kadar kolay ve hızlı bir şekilde bu büyüklükte mağduriyetlere sebebiyet verilmesinin engellenmesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Dijital paraların araştırılması konusunda küresel kurumlar gibi Türkiye’de de Merkez Bankası’nın Dijital Para Araştırma Komisyonu bulunuyor.  

Akın Aytekin

Bloomberg HT Editörü