Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomist Nouriel Roubini Fed’in son yılların en agresif sıkılaştırma kampanyasını sürdürdüğü göz önüne alarak, ABD ekonomisinin önünde iki senaryo olduğunu öngördü: sert bir iniş veya enflasyonun ısrarlı şekilde yüksek seyretmesi.

Roubini Macro Associates Kurucusu ve CEO’su olan, 2018 finans krizindeki öngörüleri nedeniyle “kriz kahini” ve “bay felaket” gibi ifadelerle anılan Roubini, “Enflasyonu gerçekten yüzde 2’ye indirmek için, faiz oranı yüzde 4’ün çok üzerine çıkmalı -- benim görüşüme göre yüzde 4,5-yüzde 5 olmalı” dedi.

Bloomberg TV yayınına katılan Roubini, “Bu olmazsa, enflasyon beklentileri kontrolden çıkacak. Ama bu olursa, sert bir iniş yaşayacağız. Her iki durumda da, ya sert bir iniş yaşanacak ya da enflasyon kontrolden çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.

Fed üyelerinin tahminlerini yansıtan haziran ayındaki “dot plot”, faizlerin bu yılın sonunda yaklaşık yüzde 3,375, 2023 sonunda da yaklaşık yüzde 3,8 olmasının beklendiğini gösteriyor.

“Bu yeterince şahin değil” diyen Roubini, “Faiz yüzde 3,8 olsa bile, hala hedefin oldukça üzerinde yüzde 8 civarında olan ve sadece kademeli olarak düşen bir enflasyon var. Piyasaların gelecek yıl Fed’in para politikasında yön değiştirerek faiz indirmeye başlaması yönündeki beklentisi bana hayal gibi geliyor” diye konuştu.