Advertisement
HABERLER ABONE OL

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açılacak kur korumalı mevduatta kurumlar vergisi istisnasının esasları belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), Resmi Gazete'de yayımlanan ve kurumlar vergisi genel tebliğinde değişiklikler yapan tebliğinde, kurumlar vergisi kanununda 7352 sayılı kanunla kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici maddeyle söz konusu istisnaya atıf yapılarak, mükelleflerin 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralar ve altın hesapları ile 1 Ocak'tan itibaren açılacak işlenmiş ve hurda altın hesabı bakiyelerinin kurumlar vergisi kanununun bu geçici madde kapsamında olduğu belirtildi.

Buna göre, TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında yabancı para ve altın hesaplarını dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden, kurumlar vergisi kanununun geçici 14. maddesinde öngörülen süre ve şekilde TL'ye çeviren kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanabilecekler.

Mükelleflerin bu kapsamda yabancı paralarının dördüncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

İstisna uygulanacak tutarın hesabı

Mükelleflerin yıl sonu bilançolarında yer alan yabancı paralarının sadece bir kısmının bu düzenleme kapsamında TL mevduat veya katılma hesabına dönüştürülmesi halinde, dönem sonu itibarıyla kur farkı değerlemesinden doğan kambiyo kârının istisna uygulanacak kısmı, TL'ye dönüştürülen yabancı paraların mükellefin 31 Aralık 2021 tarihli bilançosunda yer alan yabancı para hesabına oranı dikkate alınmak suretiyle tespit edilecek.

Bu değerlemede sadece 31 Aralık 2021 tarihli bilançoda yer alan ve bu kanun kapsamında dönüştürülebilir nitelikteki yabancı paralar dikkate alınabilecek.

Kur kazançlarına yönelik istisna

Tebliğe göre, 2021 yıl sonu bilançolarında yer alan yabancı paralarını dördüncü geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar TL mevduat veya katılma hesaplarına aktaran mükelleflerin, TL'ye dönüşümden kaynaklanan kur farkı kazançları da kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Buna göre, 1 Ocak'tan TL mevduat veya katılma hesabının açılış tarihine kadar olan döneme ilişkin kur farkı kazancı istisna kapsamında değerlendirilecek.

Dönüştürülen yabancı paraların aktarıldıkları TL mevduat veya katılma hesaplarından vade sonunda elde edilen faiz veya kar payı gelirleri ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Altın hesaplarına ilişkin istisnalar

Mükelleflerin işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerinin 2022 yılı sonuna kadar TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, bu hesapların TL mevduat veya katılma hesabına dönüştüğü tarihte doğan kazançlar, vergilendirme dönem sonlan itibarıyla tahakkuk eden faiz ve kar payı gelirleri ile vade sonunda elde edilen faiz ve kar payı gelirleri ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

TL mevduat ve katılma hesabından, vadeden önce çekim yapılması durumunda yararlanılan kurumlar vergisi istisnası nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yıl yapılacak stres testlerinde bankaların, işsizliğin yüzde 10'a çıktığı, ticari gayrimenkul fiyatlarının yüzde 40 azaldığı ve varlık fiyatlarında çöküş yaşandığı gibi aşağı yönlü senaryolara tabi tutulacağını bildirdi.

Bankadan yapılan açıklamada, bu yıl 34 büyük bankanın stres testine tabi tutulacağının bilgisi verilerek, bu bankaların ticari gayrimenkul ve kurumsal borç piyasalarında artan stresle birlikte ciddi bir küresel durgunluğa karşı test edileceği aktarıldı.

Açıklamada, stres testleriyle varsayımsal durgunluk senaryoları altında bankalarının dayanıklılığının değerlendirildiği kaydedilerek, söz konusu senaryoların tahminler olmadığı vurgulandı.

Bu yılki senaryoda ABD'de işsizlik oranının iki yıl için yüzde 10'luk zirveye ulaştığının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, işsizlik oranındaki büyük artışa, ticari gayrimenkul fiyatlarındaki yüzde 40'lık düşüş ve artan piyasa oynaklığı da dahil olmak üzere varlık fiyatlarında bir çöküşün eşlik ettiği ifade edildi.

Altın fiyatları, ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin Fed’in daha agresif bir faiz artırım kararı alacağına dair endişeleri artırmasıyla geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyi takip etti.

ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına cevap olarak 1 Temmuz 2022'e kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı.

Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Swap piyasalarında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımı yüzde 100 ihtimalle fiyatlanırken 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlanıyor.

Buna ek olarak piyasalar bu yıl içerisinde Fed’in 7 kez faiz artıracağını fiyatlamaya başladı. Şubat ayı başında 2022 için sadece 5 faiz artırımı yapılacağı fiyatlanıyordu.

Ons altın fiyatı

Ons altın haftaya 1.809 dolar civarında başladıktan sonra 1.840 dolara kadar tırmanarak son iki haftanın en yüksek seviyesini görmüştü. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla hızlı bir gerileme kaydeden değerli metal, haftayı 1.824 dolar seviyesinde kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Haftaya 788 TL seviyesinde başladıktan sonra salı günü 800 TL’nin üzerini gören gram altın, haftanın kalanında dar bir bant aralığında dalgalı bir seyir izledi. Gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüş ve dolar/TL’deki gerilemeyle 793 TL civarında bulunuyor.

Petrol fiyatları, piyasaların İran ile nükleer anlaşma ihtimaline ağırlık vermesiyle Aralık ortasından bu yana ilk defa haftayı kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında bu hafta yüzde 3’e yakın düşüş kaydederek varil başına 90 dolar civarında dalgalanıyor. ABD ve Avrupa’dan yetkililer nükleer anlaşma sürecinde tarafların sona yaklaştığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, çarşamba günü yaptığı açıklamada sağlanacak anlaşmanın tüm tarafların endişelerini gidereceğini belirtmişti.

DBD Bank Enerji Analisti Suvro Sarkar, İran anlaşmasının piyasalar tarafından çok yakından takip edildiğini belirterek, “Petrol piyasaları şu an konsolide oluyor ve yeni haberleri bekliyor. Traderlar bekle ve gör modunda” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,2 düşüşle 89,73 dolara geriledi.

Nisan vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,3 düşüşle varil başına 91,18 dolara indi.