Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kurdaki dalgalanma iş hayatının kurallarını değiştirdi

Kurdaki dalgalanma iş hayatının kurallarını değiştirdi

Merkez Bankası'nın piyasaya direkt müdahalelerinin ardından euro ve dolardaki dalgalanma devam ederken, kurlarda hızlı yükseliş sonrası dolarizasyon, piyasalarda tahsilat endişesini artırdı

Giriş: 03 Aralık 2021, Cuma 16:43
Güncelleme: 03 Aralık 2021, Cuma 16:43

Tahsilatlarda gecikmelerin yanısıra, piyasalarda alacağını kura endeksleyip, satışları erteleme ya da durdurma eğilimi hakim. Çek ve senetlerde de dolarizasyon sonrası piyasaların işleyişinde yeni kurallar devreye girdi.

Beyaz eşya, hazır giyim konfeksiyon, inşaat ve gıda sektörünün temsilcileri işletme sermayesini korumaya dönük alınan önlemleri Bloomberg HT'ye anlattı.

“TL bazlı çek iptal edilip dövize dönülüyor”

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız

Tahsilatlarla gecikme henüz çok fazla yaşanmıyor ancak çekleri TL'den iptal edip döviz bazlı yaptıranlar var. Döviz artmaya devam ettikçe maliyet artışlarından dolayı çekler, senetler döviz üzerinden ilerleyecek ve bu işin de normali bu olacak. Senetle tahsilatta sıkıntı yaşayanlar senetli işleri azaltmaya çalışıyor.

“Küçük iskontolarla müşteriyi peşine yönlendirmeye çalışıyoruz”

Oylum Sınai Yatırımlar CEO’su Yener Büyüknalbant

Ambalaj üreticileri başta olmak üzere tedarikçilerimiz, elindeki ürünün satışını erteleme ya da peşin satma eğiliminde. Faturalara TL dışında dolar/euro karşılığı da yazılıyor. 90 günlük vadesi geldiğinde artık TL değil euro ya da dolar bazında talep edileceği belirtiliyor. İşletme sermayesinin etkilenmemesi için biz de vadeleri kısa tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca küçük iskontolar yaparak müşterilerimizi peşin alıma yönlendirmeye çalışıyoruz.

“TL ile vadeli ticaret durma noktasına geldi”

Mint Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu

Reel sektörün birçok alanına temas ediyoruz. Vadeli ticaret TL anlamında bitme noktasına geldi. Avansların iade edildiğini ve dolara geçildiğini ve geçmiş kurdan dolar istendiğini duyuyoruz. Dairenin fiyatı dolar olarak belirleniyor, herkes gücü dahilinde dolara endekli hareket etmeye başladı. Genel olarak inşaat sektörünün tahsilat sorunu henüz bulunmuyor. Konut yatırımı piyasada kendini koruma araçlarından biri olarak görülüyor bu dönemde.

“TL fiyatın vade sonundaki Euro ve dolar karşılığı talep ediliyor”

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat

Vadelerin peşine dönmesi söz konusu. TL bazlı vadeli satışlar neredeyse kayboldu. TL ile satılacaksa mutlaka peşin satış yapılıyor. Piyasada sattığı ürünü yerine koyamama endişesi var. Sektörde ithal ürünlerin satışı döviz bazında yapılırdı, şimdi içeride üretilenler için de fatura TL bazında kesilip dolar ya da euro karşılığı hesaplanıyor, vade sonunda tahsilat dolar ya da Euro ile yapılıyor. Yatırım için de öngörülebilir olmak gerekiyor, her türlü makineyi ithal ediyoruz dövize endeksli plan yapmamız çok zor, herkes beklemede şu anda.