Küresel bankalar kredi kayıpları için güçlü karşılık ayırıyor
Küresel çaptaki bankalar olası kredi kayıpları için yüksek karşılıklar ayırıyorlar. En son bilanço açıklayan SocGen, Lloyds ve BBVA da milyarlarca dolarlık kredi karşılıkları açıkladı
Societe Generale SA, koronavirüs kaynaklı volatilitenin bankanın hisse senedi alım satım işlemlerinden doğan gelirini silmesiyle ilk çeyrekte sürpriz bir şekilde zarar açıkladı. SocGen, küresel bankalara paralel bir şekilde 820 milyon euro (890 milyon dolar) ile yüksek bir kredi karşılığı ayırdı.
Fransız bankasının Perşembe günkü açıklamasına göre hisse senedi işlemlerinden ve hedge fon hizmetlerinden doğan gelir ilk çeyrekte yüzde 99 düşüşle 9 milyon euro oldu. SocGen 326 milyon euro zarar etti.
Wall Street bankaları hisse senedi alım satım işlemlerinden ilk çeyrekte ortalama yüzde 28 gelir sağladı. Maliyet azaltan ve daha az karlı olan trading faaliyetlerinden çıkan banka, bu yıl seyahat ve organizasyon giderlerini kısarak 600 - 700 milyon euroluk ek maliyet indirimi planladığını belirtti.
Lloyds 1.4 milyar sterlin karşılık ayırdı
Lloyds Banking Group Plc koronavirüs pandemisinin İngiltere ekonomisine etkilerini hesaplamaya başladı ve eski hedeflerinin hükümsüz olduğunu belirtti.
İngiltere'nin en büyük mortgage bankası, koronavirüs nedeniyle kredi karşılıkları için 1.4 milyar sterlin (1.75 milyar dolar) ayırdı. Ayrıca banka Perşembe günkü açıklamasında önceki hedeflerini silerek, faiz indirimlerine neden olan pandeminden kaynaklı çalkantının tahminlerini hükümsüz kıldığını belirtti.
Bankanın vergi öncesi karı yüzde 95 düşüşle 74 milyon sterline geriledi. CEO Antolio Horta-Osorio, "Uzun vadeli büyümenin pandeminin şiddeti ve uzuluğuna bağlı olması nedeniyle ekonomik görünüm net bir şekilde zorlayıcı." dedi. Bankanın üst düzey yöneticileri 2020'nin kalan kısmında nakit bonus ödemesi almayacak.
BBVA rekor çeyreklik zarar ve 2.6 milyar euro karşılık açıkladı
İspanyol bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), virüse bağlı olarak ayrılan karşılıklar ve ABD birimi için ayrılan şerefiye değer düşüklüğü karşılığı sebebiyle gelmiş geçmiş en yüksek çeyreklik zararı açıkladı.
Gelişen piyasalarda Latin Amerika ve Türkiye'ye odaklı banka ilk çeyrekte 1.8 milyar euro (2 milyar dolar) net zarar açıkladı. Kredi kayıpları ve ABD'deki şerefiye değer düşüklüğü için ayrılan karşılıklar 3.5 milyar euroyu buldu.
Tüm dünyada bankalar koronavirüs krizinin gelecekteki ekonomik etkileriyle mücadele etmek için milyarlarca dolar ayırıyor. İspanyol bankanın halihazırda Avrupa'nın en yüksek kredi karşılık seviyelerinden birine sahip olması volatil gelişen piyasalara karşı hassasiyetini gösteriyor.
Bankanın ayırdığı 2.6 milyar euroluk karşılıkların yaklaşık yarısını virüs etkisi oluşturuyor. Grubun karının neredeyse yarısını oluşturun Meksika 773 milyon euro ile karşılıklardan en fazla payı aldı. Karşılıklarda en fazla artış, BBVA'nın yüzde 10.5 daralmasını beklediği İspanya'da gerçekleşti. 143 milyon euroluk yinelenen karşılıkların üzerinde virüs için 517 milyon euro eklendi.
ABD'de ise banka, petrol ve doğal gaz sektörüne bağlı kredi kayıpları için 280 milyon euro ayırdı. Küresel petrol piyasası, fiyat savaşı ve ekonomilerin kapanmasıyla birlikte talebin sert düşmesinden dolayı çalkantılı bir dönem geçiriyor.
Bilançolarını önceki günlerde açıklayan bankalar da olası kredi kayıpları için ilk çeyrekte yüksek karşılık ayırdı.
Barclays ilk çeyrekte 2.1 milyar sterlin karşılık ayırdı
Barclays Plc'nin traderları için güçlü geçen ilk çeyrek, koronavirüs pandemisinden kaynaklı kötü kredilere karşı ayrılan 2.1 milyar sterlinlik (2.6 milyar dolar) karşılıkların gölgesinde kaldı.
Bankanın Çarşamba günü açıkladığı finansallara göre menkul kıymet biriminin alım satım işlem geliri, virüsün piyasaları sarsmasıyla birlikte ilk çeyrekte yüzde 77 artış kaydetti. Bankanın ABD'li rakiplerinin işlem geliri ortalama yüzde 30 artış kaydetti. Buna karşın İngiltere merkezli banka on yılın en yüksek çeyreklik kredi karşılıklarını ayırdı.
Barclays'in hisseleri Londra'daki işlemlerde yüzde 7 yükselerek Avrupalı bankaların kazançlarına önlülük etti. Güçlü işlem performansı Barclays'in sermaye seviyelerini korumasını destekledi.
CEO Jes Staley, bankanın bilanço açıklamasında "İçinde bulunduğumuz ekonomik daralmaya ilişkin belirsizlik dikkate alındığında 2020'nin zor geçmesi bekleniyor." dedi.
UBS analistleri, "Yeni muhasebe standartları bankaların işletmeler ve tüketicilerin virüsün yayılmasını durdurmaya yönelik kapanmalardan nasıl etkileneceğini tahmin etmeye çalışmaları anlamına geliyor. Kötüleşen kredi kalitesi ikinci çeyrek ve ötesinde çok daha görünür bir hale gelecek." dedi.
Barclays'in vergi öncesi karı yüzde 38 düşüşle 913 milyon sterlin ile analist tahminlerini ıskaladı.
Stanchart 956 milyon dolar karşılık ayırdı
Standard Chartered Plc koronavirüs pandemisi boyunca olası kredi kayıpları için ilk çeyrekte 956 milyon dolar karşılık ayırdı. Bankanın alım satım işlem geliri güçlü yükselerek bankanın gelirinin artmasında etkili oldu.
Gelişen piyasalara odaklı banka, Asya, Afrika ve Orta Doğu'daki müşterilerinin kapanmalar ve seyahat yasakları nedeniyle zorluğa girmesinden dolayı -krizle mücadele etmek için milyarlarca dolar ayıran diğer küresel bankalara benzer bir şekilde- 2015'ten bu yana en yüksek karşılıkları ayırdı.
Bankanın CEO'su Bill Winters, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Kredi kalitesi üzerinde baskı son dönemde artış olmakla birlikte ilk çeyrekte yüzde 6 ile iyi bir gelir artışı sağladık ve güçlü maliyet disiplinimizi koruduk." dedi.
Kötüleşen ekonomik görünüm nedeniyle yüksek riskli varlık sınıfına 6.2 milyar dolar ekleyen StanChart, erken uyarı sinyallerindeki artışın üçte ikisinin havacılık sektörüne ilişkin endişelerden kaynaklandığını belirtti.
Stanchart'ın ilk çeyrek karı yüzde 12 düşüşle 1.22 milyar dolara gerilemesine karşın analist beklentinden iyi geldi. Faaliyet karı alım satım işlemlerindeki artışın etkisiyle yüzde 13 yükseldi.
Bankanın rakibi HSBC Holdings Plc'nin karı, Salı günü yapılan açıklamaya göre ilk çeyrekte yüzde 51 düşüş kaydetti. HSBC, kötü kredilere karşı ayrılan karşılıkların bu yıl 11 milyar dolara çıkabileceği konusunda uyarmıştı.
HSBC kredi kayıplarının bu yıl 11 milyar dolara yükselebileceğini belirtmişti
HSBC Holdings Plc, koronavirüs pandemisinin küresel ekonomik faaliyetleri durdurmasıyla birlikte takipteki kredilerden doğacak kayıpların bu yıl 11 milyar dolar ile son finans krizinden bu yana görülen en yüksek seviyeye yükselebileceği uyarısında bulundu.
Bankanın Salı günkü açıklamasına göre HSBC'nin düzeltilmiş karı yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 51 düştü ve beklenen kredi kayıpları 3 milyar dolara tırmandı. Ayrıca Asya odaklı banka yeniden yapılandırma programının bazı bölümlerini en azından 2020'nin sonuna kadar erteledi.
Göreve yeni gelen CEO Noel Quinn'in Avrupa'nın en büyük bankasının karlılığını artırma planı, tüm dünyadaki rakiplerinde olduğu gibi koronavirüs nedeniyle yarıda kesildi. Çalkantılı piyasalar bankaların alım satım işlem gelirini artırdıysa da, ABD'nin büyük bankaları ilk çeyrekte kötü kredileri karşılamak için 25 milyar dolar ayırdılar.
HSBC beklenen kredi kayıplarının bu yıl 7 milyar dolar ile 11 milyar olar arasında olabileceğini tahmin ediyor. Bankaya göre bu durum 2020'de "somut bir şekilde daha az karlılık" anlamına geliyor ve daha düşük giderler ile tampon yapılacak.
HSBC'nin açıklamasında "Sektörlere göre etki değişecektir. Petrol ve doğal gaz, ulaşım ve zaruri olmayan tüketici sektörlerinde risk yüksek. Covid-19 pandemisinin müşterilerimiz üzerindeki ekonomik etkisi, finansal performansımızda görülen değişimin ana nedeni oldu." değerlendirmesine yer verildi.
Deutsche kredi kayıpları için 500 milyon euro karşılık ayırdı
Deutsche Bank AG, koronavirüs pandemisinden kaynaklı artan kayıplara karşı hazırlanan Avrupalı bankaların arasına katıldı. Banka beklenenden iyi gelen ilk çeyrek performansının ardından kötü krediler için 500 milyon euro (542 milyon dolar) karşılık ayırdı.
Almanya'nın en büyük bankasının geliri ve net karı yılın ilk üç ayında analist beklentilerini aştı. Pazar günü yapılan açıklamaya göre bankanın ayırdığı kredi karşılıkları sert bir artış göstererek büyük bir ihtimalle altı yılın zirvesine çıktı. Ayrıca bankanın sermaye tamponları için minimum hedefi de virüsün yayılmasıyla beraber bir yana bırakıldı.
Bankanın CEO'su Christian Sewing, Deutsche Bank'ın riski azaltması ve yeniden Almanya'nın ihracatını finanse etmeye odaklanmasının ardından krize uzun bir zamandır olduğundan daha güçlü bir şekilde girdiğini söyledi. Buna karşın bankanın birçok müşterisinin geniş çaplı kapanmalardan ve küresel tedarik zincirindeki bozulmalardan sert etkilenmesi, bankanın bir sert krizi daha atlatabileceğine ilişkin eski korkuları canlandırıyor.
Deutsche Bank "Bu sıra dışı ekonomik ortam daha yüksek bir kredi temerrüdü seviyesiyle karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor." dedi. Açıklamada regülatörlerin sağladığı sermaye tamponlarındaki ek alandan yararlandıkları, dolayısıyla bankanın minimum yüzde 12.5 olan önceki çekirdek sermaye yeterlilik oranı hedefinin hafifçe ve geçici olarak altına gerileyebileceği belirtildi.
Mevcut kredi taahhütlerinde Mart ayında görülen sert çekilmeler düşük sermaye tamponuna katkıda bulunurken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre çekilmeler o zamandan bu yana yavaşladı. Ayrıca banka, kaynağa göre, bazı kaldıraçlı kredilerilerin bilanço değerini düşürdü. Ancak bunların etkileri hedge nedeniyle sınırlı kaldı.
Credit Suisse Group AG de geçen hafta kaldıraçlı kredi portföyünden 293 milyon doları bilanço dışı yaptığını açıklamıştı.