Küresel döviz piyasasında rekor işlem hacmi
Bank for International Settlements verilerine göre küresel döviz ticareti yaşanan dalgalanmalar nedeniyle rekor seviyelere ulaşırken Nisan ayında günlük ticaret 7,5 trilyon dolara ulaştı.
Bank for International Settlements'a (BIS) göre, küresel döviz piyasasında artan dalgalanma nedeniyle alım satım işlemleri tüm zamanların en yüksek seviyesine sıçradı.
BIS, Perşembe günü yayımlanan üç yıllık anketinde, Nisan ayında ortalama günlük işlemlerin 2019'un aynı ayına göre yüzde 14 artarak 7,5 trilyon dolara yükseldiğini söyledi. Aynı rakam, 2019'da yüzde 30'luk bir büyüme ve 2016'da yüzde 5'lik bir daralma olarak gerçekleşmişti.
Yıllar süren durgunluğun ardından, enflasyon şokunun merkez bankalarını faiz oranlarını artırmaya zorlaması ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin finans piyasalarını sarsması nedeniyle kurda dalgalanma artmıştı.
Büyük döviz dalgalanmaları 'envanter dengesizlikleri' yarattı
Basel merkezli kuruma göre, büyük döviz dalgalanmaları aracı kurumlar arasında "envanter dengesizlikleri" yarattı ve aracı kurumlar arası piyasada pozisyonlarını daha sık boşaltmaya zorladı. Öte yandan Çin ve Hong Kong gibi yerlerdeki Kovid-19 kısıtlamalarının ciroyu baskılamış olabileceği belirtildi.
BIS yayımladığı raporda, "2019 ile 2022 arasındaki işlem hacimlerindeki büyüme, daha fazla aracı kurumlar arası alım satıma işaret ediyor. Aracı kurumlar arası alım satım işlemlerindeki bu artış, Nisan 2022'de döviz piyasalarındaki yüksek oynaklığı yansıtmış olabilir."
BIS'e göre, aracılar arasındaki günlük işlem hacmi, 3,5 trilyon dolar ile üç yıl önceki toplam küresel cironun yüzde 46'sını oluşturuyordu. Buna karşılık, raporlama yapmayan bankalar, hedge fonları ve kurumsal yatırımcıların da dahil olduğu bir grup müşteri olan “diğer finansal kuruluşlar” ile ticaretin pazar payı yüzde 55'ten yüzde 48'e geriledi.
Aralarında euro ve yenin de olduğu diğer para birimleri karşısında son yılların en yüksek seviyelerine yükselen ABD doları, geçerli para olarak yerini aldı.
BIS, doların tüm döviz işlemlerinin kabaca yüzde 88'inde yer aldığını ve son on yılda çok az şey değiştiğini söyledi. Euronun payı ise, üç yıl önceki yüzde 32'den yaklaşık yüzde 31'e düştü.
Yuan alım satımda en fazla hacim artışı gösteren para birimi oldu
Çin para birimi yuan ile yapılan alım satım ise en fazla artışı göstererek pazarın yüzde 7'sini ele geçirdi. Yuan 2019’da en çok işlem gören sekizinci para birimiyken bu yıl Nisan ayında beşinci konuma yükseldi.
Döviz enstrümanları arasında swaplar 2019’daki yüzde 49’a kıyasla toplam cironun yüzde 51’ini oluşturarak pay kazanmaya devam ederken spot alım satımın payı BIS’e göre yüzde 30’dan yüzde 28’e düştü. Vadeli işlemler ise yüzde 15 seviyesinde sabit kaldı.
BIS anketi, dünya genelinde 1200'den fazla bankayı ve diğer finansal aracıları kapsıyor. Ankette 2019'da küresel toplam alım satımın yüzde 1'inden daha azını oluşturan Rusya anket harici tutulurken Dubai ise ilk kez dahil edildi.