Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda bir zamandır tahvil getirilerinin etkisiyle gerileme gösteren hisse senedi piyasalarında toparlanma çabaları haftanın ikinci işlem gününde de yerini kayıplara bıraktı.

Avrupa endekslerinde emtiadaki ralli dolayısıyla teknolohi hisselerinde gerçekleşen olumsuz fiyatlar genele de etki gösterdi. Stoxx Europe 600 endeksinde yüzde 1'in üzerinde kayıp gerçekleşti. ABD vadeli endekslerinde de teknoloji sektöründeki baskının etkisi izlendi. Nasdaq 100 vadelilerinde düşüş yüzde 2'yi buldu.

Emtia rallisi

Küresel yatırımcıların petrolden mısıra çok sayıda emtiaya yönelik iştahında artış yaşanırken, emtia fiyatları son sekiz yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. 23 hammaddenin fiyat hareketlerini izleyen Bloomberg Emtia Spot Endeksi pazartesi günü yüzde 1,6 yükselişle Mart 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Mart'ta dört yılın en düşük seviyesine gerileyen endeks, o seviyeden yüzde 67 yükselmiş durumda.

Bu yükselişte fiyatı dokuz yıl sonra ilk kez ton başına 9 bin dolar seviyesini aşan bakırın yanı sıra kahve, şeker ve küresel arz endişelerinden etkilenen petrol önemli rol oynadı. Bloomberg’in derlediği 9 Şubat’ta sona eren döneme ait verilere göre, hedge fonların 20 hammadedeki net uzun pozisyonlarının toplamı aralıksız üç haftada yükselerek son on yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Emtiaya yönelik artan talebin temelinde, hükümetlerin teşvik planları ile sıfıra yakın faiz oranlarının talebi artıracağı, enflasyonu yükselteceği ve ABD dolarını daha da zayıflatacağı beklentileri yatıyor.

Emtiayı uzun süredir ihmal eden yatırımcılar yeni yeni pozisyon almaya başlıyor. Bu da bu iştahın bir süre daha devam edebileceğine işaret ediyor TD Securities Emtia Stratejisi Direktörü Bart Melek

Marco Kolanovic öncülüğündeki JPMorgan analistleri de bu ayın başlarında, emtia fiyatlarının uzun vadeli trendlerin üzerinde uzunca bir süre kalacağı bir süper döngüye giriş yaptığını öngörmüştü. Goldman Sachs’a göre Brent petrolün varili gelecek aylarda 70 doları aşabilir.

Küresel aşı sayısı 200 milyonun üzerinde

İsrail’in ardından bu kez İngiltere’den Kovid-19 aşılarının etkisine ilişkin önemli bulgular geldi. Halk Sağlığı İngiltere (Public Health England) açıklamasına göre, İngiltere’de sağlık çalışanlarının aşılama kampanyası sürecine ait ilk veriler, Pfizer Inc. ve BioNTech SE aşısının tek doz ile bulaşma riskini yüzde 70’in üzerinde azalttığını gösterdi.

Söz konusu veriler Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozunu alanlarda hastaneye kaldırılanlar ile can kayıplarının yüzde 75 oranında azaldığını ve ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan varyanta karşı kayda değer koruma sağladığını da gösterdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde pandeminin sonunun “ufukta gözüktüğünü” ve gelecek dört aylık süreçte kısıtlayıcı önlemlerin kademeli olarak kaldırılmasını hedeflediğini söyledi.

ABD’de ise koronavirüse bağlı can kayıpları 500 bini aşarken, ABD Başkanı Joe Biden bu tabloyu “oldukça korkunç ve üzücü bir eşik” olarak değerlendirdi. ABD’nin salgın hastalıklar konusundaki bir numaralı yetkilisi Anthony Fauci can kayıplarında gelinen seviyeyi “maske kullanımı konusunda yaşanan siyasi ayrışmalara” bağladı. Dünya genelinde vaka sayısı 111,7 milyon, can kayıpları 2,4 milyona çıktı. Bloomberg’in derlediği rakamlara göre dünyada 209 milyon doz aşı uygulandı.