Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetlerinde küresel çapta gerçekleşen ralli, şirket bilançoları ve bireysel yatırımcı çılgınlığının yarattığı volatilitenin yumuşamasıyla yeni işlem gününe taşındı.

Salı gününü S&P 500 yüzde 1,4 ve Nasdaq 100 ise yüzde 1,6 yükselişle kapamıştı. İki endekste vadeliler Alphabet ve Jeff Bezos’un CEO’luğunu bırakacağını açıkladığı Amazon’dan gelen güçlü bilançolarla yükseldi.

Asya’da Çin Merkez Bankası’nın finansal sistemden likidite çekmesi sonucu Çin Borsaları olumsuz ayrıştı. Japonya ve Güney Kore endekslerinde ise pozitif fiyatlamalar yaşandı.

Reddit hisselerinde gerileme

Küresel piyasalarda geçen haftanın gündeminde yer alan Reddit hisselerinde ise düşüş hızlandı.

Reddit platformunda organize olan bireysel yatırımcının son haftalarda ralliyi sürüklediği varlıklarda tablo dramatik bir şekilde değişti. Reddit yatırımcılarının organize alımlarıyla bazı hedge fonlarına büyük zarar yazdıran GameStop hisseleri salı günü yüzde 60 değer kaybetti, şirketin piyasa değerinden 27 milyar dolar silindi.

Bu yatırımcıların diğer gözde hisselerinden AMC yüzde 41, Express ise yüzde 32 düşüş yaşadı. Bireysel yatırımcının organize olduğu düşünülen ve işlem platformu Robinhood’da kısıtlama getirilen 50 hissenin piyasa değerine 2020 sonundan beri 276 milyar dolar eklenmişti. Ancak son birkaç günde bu hisselerin piyasa değeri 167 milyar dolar eridi. Geçen haftanın son iki işlem gününde start alan gümüş rallisi de son buluyor. Aktif gümüş kontratı ons fiyatı sekiz yılın zirvesinden geri döndü ve yüzde 9’u aşkın düşüş yaşadı.

Draghi siyaset sahnesine çıkıyor

Küresel piyasaların gündeminde öne çıkan bir diğer haber eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin siyaset sahnesine çıkışı oldu.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Draghi ile bir araya gelecek. Mattarella’nın Draghi’den hükümet kurmasını istemesi bekleniyor. Mevcut siyasi partiler arasında iki tur devam eden görüşmelerde sonuca ulaşılamamıştı. Draghi, geniş çaplı destek alabilecek bir hükümet kurması durumunda pandemi krizine ve giderek yönetilmesi güçleşen borç seviyelerine çözüm arayacak. Ancak Euro Bölgesi ekonomik krizinin zirvesinde AMB’nin dümeninde olan “Ne gerekiyorsa yapılacak” yaklaşımının mimarı olan Draghi'nin adı piyasalarda olumlu karşılandı. Draghi’nin cumhurbaşkanıyla görüşeceği haberleri üzerine euro dolara karşı günlük kayıplarını silerek artıya geçti.