Advertisement
HABERLER ABONE OL

Emtia fiyatlarındaki yükseliş, çip sıkıntıları ve nakliyat maliyetleri arz yönlü enflasyonist baskıları artırıyor. Aynı zamanda eşi benzeri görülmemiş mali ve para politikası desteklerinin devreye girmesi ve gelişmiş ekonomilerin yeniden açılması talep tarafını etkiliyor.

Küresel Merkez Bankacıları ve finansal piyasalar için temel soru, fiyat artışlarının kısa dönemli mi yoksa uzun dönemli mi olacağı.

Yatırımcılar bu konuda endişeli, ancak Fed Başkanı Jerome Powell başta olmak üzere birçok politika yapıcı enflasyonda yükseliş tehdidini çok fazla dikkate almıyor. Politika yapıcılar sadece geçici bir yükseliş dalgası olabileceğini öngörüyor.

Powell’dan bir önceki dönemde Fed Başkanlığı yapan, şimdiki Hazine Bakanı Janet Yellen dünkü konuşmasında piyasaların konuya çok duyarlı olduğunu ve yetkililerin konu hakkında dikkatli ve ölçülü mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

Yellen’in dünkü konuşmasında ‘faizlerin ekonomiyi aşırı ısınmadan korumak için biraz yükselmesi gerekebileceğini’ söylemesi Borsalarda satışa neden oldu. Yellen daha sonra açıklamasının herhangi bir tavsiye niteliği taşımadığını belirtti.

Bloomberg Asya muhabiri Mitchell Jamesko tüketiciyle doğrudan iletişimdeki firmaların arz ve lojistik sıkıntıları olduğunu, bu nedenle fiyat artışları yapabileceklerini belirtti. BMO Capital Markets Şef Ekonomisti Douglss Porter ise birkaç ufak gelişmenin resmin tamamını etkilemeyeceğini ve dolayısıyla tüm ekonomi için geçerli olmayacağını belirterek “ancak tüm bu gelişmeler çoğalarak devam ederse, ‘veri’ye evrilir” yorumunu yaptı.