Bloomberght
Bloomberg HT Tarım Küresel gıda fiyatları Eylül'de arttı

Küresel gıda fiyatları Eylül'de arttı

FAO'nun Küresel Gıda Fiyat Endeksi Eylül ayında da yükselişini sürdürdü

Giriş: 08 Ekim 2020, Perşembe 12:57
Güncelleme: 09 Ekim 2020, Cuma 10:39

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayı gıda fiyat endeksini açıkladı.

Buna göre, küresel gıda fiyatları Eylül ayında yüzde 2,1 artarak son dört aylık yükseliş trendini sürdürdü.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, yıllık bazda ise yüzde 5 yükselerek 97,9 seviyesine ulaştı.

Endeksin alt başlıklarına bakıldığında, bitkisel yağ ve tahıl grubundaki fiyat hareketleri dikkat çekti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 5,1 artarken, yıllık bazda 13,6 yükseldi. Canlı ticaret faaliyetinin teşvik ettiği yüksek buğday fiyat kotasyonları, Güney Yarımkürede üretim beklentilerine yönelik endişeler ve Avrupa genelindeki kışlık buğday ekimlerini olumsuz etkileyen kurak hava koşulları ile küresel ticarete yönelik kaygılar tahıl fiyatlarındaki artışın ardındaki ana sebepler arasında gösteriliyor. Mısır fiyatları da Avrupa Birliği'ndeki üretim beklentilerinin düşmesi ve ABD'deki nakliyat malzemelerinin aşağı yönlü revizyonuna tepki olarak benzer bir yükselişe sahne oldu. Uluslararası sorgum ve arpa fiyatları da artarken, pirinç fiyatları geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise Eylül'de aylık bazda yüzde 6 yükseldi. Palm yağı, ayçiçeği tohumu ve soya tarafındaki güçlü küresel talep ile birlikte fiyatlar son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

FAO Et Fiyat Endeksi, yaban domuzları arasında Afrika domuz humması (ASF) tespit edildikten sonra Çin'in Almanya'dan domuz eti ithalatını yasaklama kararından kısmen etkilenerek Ağustos ayına göre yüzde 0,9 düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise tereyağı, peynir ve yağsız süt fiyatlarındaki ılımlı artışlar, tam yağlı süt tozu tekliflerindeki düşüşle telafi edildiğinden, ay boyunca neredeyse değişmedi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan'daki önemli bir üretim toparlanmasının ve Brezilya'da beklenen güçlü üretimin etkisiyle önümüzdeki sezon küresel şeker üretimi fazlası beklentilerine tepki olarak yüzde 2,6 geriledi.

TAHIL ÜRETİM TAHMİNLERİ REVİZE EDİLDİ

FAO, ayrıca dünya tahıl üretimi için yeni tahminlerini de yayınladı.

Geçen ayın tahminlerini aşağı yönlü revize eden FAO, 2020 yılı tahıl üretim tahminini 2 milyar 762 milyon ton olarak açıkladı. Söz konusu tahminler hala tüm zamanların en yüksek seviyesine ve önceki yılın üretiminden yüzde 2,1 daha yüksek bir rekolte öngörüsüne işaret ediyor.

FAO'nun Tahıl Arz ve Talep Özeti'nde öne çıkan yeni değerlendirme, birkaç büyük üretici ülkedeki mısır mahsulleri üzerindeki hava etkilerine bağlı olarak önceki rapora göre yüzde 0,5 düşüşe işaret ediyor ve 1 milyar 488 milyon tonluk küresel iri taneli tahıl üretimi beklentilerini ortaya koyuyor ve arpa tarafında umutları artırıyor.

2020 için küresel buğday üretimi, Avustralya'daki elverişli hava koşullarının da etkisiyle şu anda 765 milyon ton olarak öngörülüyor.

Dünya pirinç üretimi tahminleri de geçen aya göre bir değişlik göstermedi ve 509.1 milyon ton ile rekor seviye öngörüsü korunuyor.

TÜKETİMDE ARTIŞ ÖNGÖRÜLERİ

2020/21 döneminde dünya tahıl kullanımının, bir önceki yıla göre yüzde 2 yükselerek 2 milyar 744 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Tüketimin yarısından fazlası, şu anda 1 milyar 477 milyon ton olarak tahmin edilen iri taneli tahıllar tarafında beklenirken, buğday tüketimi 757 milyon ton olarak öngörülüyor. Söz konusu öngörülerde Çin ve Hindistan'daki artan tüketim talebine dikkat çekiliyor.

Küresel pirinç tüketiminin 510,5 milyon tonluk yeni bir rekora ulaşması bekleniyor.

Dünya tahıl stoklarının 2021 sezonunun sonunda 890 milyon ton olacağı tahmin ediliyor ve bu, Çin'deki artan buğday stokları ile rekor seviyeye işaret ediyor.

Yeni tahminler doğrulanırsa, 2020/21 döneminde dünya tahıl stoklarının kullanım oranı yüzde 31,6 olarak tahmin ediliyor. Söz konusu oran, 2019/20'daki seviyeden kısmen daha düşük olsa da tarihsel açıdan nispeten yüksek olarak yorumlanıyor.

Küresel hububat ticaretinin de 2020/21 döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 448 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 2,4 artışa işaret ediyor.