Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel merkez bankaları, Rusya - Ukrayna savaşıyla değişen dünyada faiz kararlarını açıklamaya hazırlanıyor.

Halihazırda pandemi etkisiyle yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerin Merkez Bankalarının kararları yakından takip edilecek.

Bu hafta faiz kararını açıklayacak ülkeler şunlar;

Çin

Analistler, Çin Merkez Bankası'nın bu yıl ikinci kez faiz indirip indirmeyeceğini takip edecek.
Ülkede ekonomik aktivite Ocak ve Şubat aylarında ılımlı iyileşme gösterse de jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki artış ekonomide yeni riskleri gündeme getiriyor. Pekin hükümetinin bu yıl için yüzde 5.5 olan büyüme hedefine ulaşmak için Merkez Bankası'nın desteği gerekebilir.

Fed

Küresel piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü toplantısında. Başkan Jerome Powell 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyonla savaşın yarattığı ekonomik belirsizlikleri denge kurmak için çabalarken Fed'in 2018'den bu yana ilk kez faiz artırması bekleniyor.

Ülkede geçen hafta açıklanan veriye göre enflasyon Şubat'ta yıllık yüzde 7.9'a yükseldi. Emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle enflasyonda daha fazla yükseliş bekleniyor. Karar öncesinde yatırımcılar yarınki üretici enflasyon verisini de takip edecek.

Faiz artışının yanı sıra Fed 9 trilyon dolara ulaşan bilançosunu da bu sene küçültmeye hazırlanıyor.
Bloomberg Economics Ekonomistleri normal koşullarda Fed'den 50 baz puanlık faiz artışı olabileceğini ancak şu anki olağanüstü koşullar nedeniyle 25 baz puanlık artış olacağı tahmininde bulundu.

Brezilya

Ülke Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü toplantıda politika faizini üst üste 9. kez artırmasını, politika faizinin yüzde 11.75'e çıkarılmasını bekliyor. Agresif faiz artış döngüsünün nedeni de yükselen enflasyon. Brezilya'da sadece bir ay öncesinde beklenti faizin yüzde 12.25'e kadar çıkacağı yönündeydi ancak bu beklenti şimdi yüzde 13.75'e çıktı.

Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında politika faizini enflasyon nedeniyle yüzde 14'te bırakması bekliyor.

Bloomberg Economics ekonomistleri "Enflasyon 20 yılın zirvesinde. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi de enflasyon üzerinde baskıya neden olacak." değerlendirmesini yaptı.

Endonezya

Ülke Merkez Bankası'nın bu hafta faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. Bankanın artan gıda ve emtia maliyetleri nedeniyle riskleri değerlendireceği belirtiliyor. Banka önceki açıklamasında tüketici fiyatlarının 'yönetilebilir' olduğunu ifade etmişti.

İngiltere

Bankanın bu toplantıda faizi yüzde 0.50'den yüzde 0.75'e yükseltmesi bekleniyor. Banka böylece üst üste 3 toplantıda faiz artırmış olacak.

Rusya

Rusya Merkez Bankası, Ukrayna'nın işgalinden bu yana ilk resmi faiz toplantısını gerçekleştirecek.

Rusya işgal sonrası Rus varlıklarındaki panik satışların önüne geçmek amacıyla 28 Şubat'ta politika faizini 1050 baz puan artışla yüzde 9.5'ten yüzde 20'ye çıkarmıştı. Bankanın bu kez faizi değiştirmesi beklenmiyor. Bloomberg Ekonomistleri "Enflasyonda sert yükseliş başladı ve para politikasının da bunun önüne geçmek için yapabileceği çok fazla şey yok" değerlendirmesini yaptı.