Küresel para "teşvikler" sırasında hangi fırsatları görüyor?
Tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları geniş çaplı teşvik önlemleri alırken yatırımcılar hangi alanlarda fırsat görüyor?
Tüm dünyada hükümetler, Covid-19 krizinde masaya 8 trilyon dolardan fazla para koydular. Washington'dan Wellington'a kadar merkez bankaları da yüzlerce milyar dolarlık teşvik açıkladı.
Bu da yatırımcıların, yatırım yapılabilir nota sahip tahvillerden gelişen piyasa hisse senetlerine kadar bir dizi yatırım fırsatı bulması anlamına geliyor.
Western Asset Management Co. ve JPMorgan Asset Management portföy yöneticilerine göre merkez bankalarının kendi alımları, keşfedilmiş olmasına karşın hala değer sunuyor.
M&G Investments Çin'in geniş tahvil piyasasından, çöp tahvil seviyesindekiler de dahil olmak üzere henüz yarar sağlanmadığını ve daha yüksek notlu benzerleriyle arayı kapatmaları için alan olduğunu belirtiyor.
Otoriteler pandeminin etkisini sınırlamak için adımlarını atarken fon yöneticilerinin odaklandığı bazı kilit alanlar ve konular şu şekilde:
Tahviller
JPMorgan Asset Management'tan Patrik Schowitz, yatırım yapılabilir seviyedeki tahvillerin merkez bankalarından güçlü bir destek aldığını ve portföye tiskli varlık eklemenin iyi bir yolu olduğunu belirtiyor.
Kürese çoklu varlık stratejisti Schowitz, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Daha fazla sorunla karşılaşacak yüksek faizli tahvilleri ya da hala oldukça fazla döviz ve ödemeler dengesi sorunu yaşayacak gelişen piyasa tahvillerini düşünürseniz, bunlar daha az cazip alanlar. Bu riskli taraflardan uzak durmalıyız, ancak daha güvenli olan yatırım yapılabilir seviyedeki tahviler oldukça iyi görünüyor." dedi.
Çin'in çöp tahvilleri
Çin'in büyümesindeki zayıflığın sürmesi Pekin'i daha fazla adım atmaya itti. Yatırımcılar için Çin'in ekonomiyi yeniden açmaya ABD'ye kıyasla yakın olması nedeniyle bu bir avantaj.
Singapur'da M&G Investments yatırım direktörü Pierre Chartres, yüksek notlu tahvillerin son dönemde iyi performans göstermesinin yukarı yönlü daha az potansiyel anlamına geldiğini söyledi. Chartres, yüksek faizli tahvilleri daha cazip buluyor.
Chartres, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "Biz, Çin yüksek faizli tahvil piyasasında pozisyonumuzu artırıyoruz. Tabii ki çok daha riskli, özellikle de bazı gayrimenkul geliştiricileri için. Ancak bunların bazılarının yurt içi fonlama imkanı var. Çin'de virüs ile ilgili veriler son dönemde cesaret verici." dedi.
İlgisiz kalan gelişen piyasalar
Gelişen piyasa hisse senetleri ile gelişmiş piyasa hisseleri arasındaki değerleme farkı 2008 yılından beri görülen en yüksek seviyede. Bu, gelişen piyasa varlıkları için yatırımcı ilgisinin azaldığını gösteriyor. Fidelity International CIO'su Andrew McCaffery, hem hisse hem tahvil tarafından gelişen piyasalarda temkinli olmayı sürdürdüğünü söyledi.
McCaffery, "Bu piyasalar genellikle teşviklerden daha az teşvik verme, faizleri düşük tutma ve sermaye kaçışını engelleme kapasitesine sahip." dedi.
Bu aşırı değerlemeler bir miktar cazip, özellikle de talebi desteklemek üzere hedefli programlar ve faiz indirimleriyle Çin'de.
Nordea Asset Management kıdemli makro stratejisti Sebastien Galy, "Çinli politika yapıcılar tarafından alınan kararlar genellikle çok etkin oldu ve ekonominin devam etmesinde kritik biçimde etkili olabilir. Bu Batılı ekonomiler yapamadığı bir şey. Çin büyük bir ihtimalle Asya ve Meksika'ya daha fazla imalat kaybedecek, ancak hizmet sektörü gelişmeyi sürdürür ve bu katma değer zincirinde istikrarlı bir şekilde yukarı tırmanan hükümetin yatkın olduğu bir şey." dedi.
Enflasyon riski
Hem hükümet hem de parasal otoritelerden kriz sırasında gelen teşvikler merkez bankalarının daha az bağımsız olmalarına neden oldu. BNP Paribas Asset Management varlık portföy yöneticisi Colin Harte'a göre bu trend daha fazla devam ederse enflasyon yükselebilir ve bu, piyasaların yeterince dikkat etmediği bir risk.
Harte, "Eğer dünya paranın basıldığı ve banka bilançolarında uykuda kalmak yerine hükümet tarafından hızlıca harcandığı bir duruma geri dönerse, bu enflasyonu artırır." dedi.