Küresel petrol talebi bu çeyrekte 1.7 milyar varil azalabilir
Petrol piyasasına ilişkin tahmin yapan kurumlara göre koronavirüs pandemisi petrol talebini bu çeyrekte yıllık 1.7 milyar varil düşürebilir
Küresel petrol talebinin beşte biri bu çeyrek kaybolacak. Petrol tahmini yapan üç büyük kurum, koronavirüsle mücadelede alınan kısıtlama önlemleriyle birlikte dünyanın petrol tüketiminde gelmiş geçmiş en sert düşüşle karşı karşıya olduğu konusunda hemfikir. Talebin aldığı darbenin ölçeği, üreticilerin uyguladığı kısıntılara rağmen stokların bu yıl yükseleceği anlamına geliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), OPEC ve ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) geen hafta petrol piyasasına ilişkin tahminlerini güncelledi ve talepteki azalmanın derinliğine ilişkin görüşleri birbirine yaklaştı. UEA'nın geçen ay edindiği kötümser duruşu artık ana görüş haline geldi. Buna göre dünya bu çeyrekte geçen yıla göre 1.7 milyar varil daha az petrol kullanacak.
Hem EIA hem de OPEC Nisan ortasındaki raporlarında talebin ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre günlük 12 milyon varil düşeceğini öngörüyordu. Şimdi IEA'nın tahmini günlük 20 milyon varilin üzerinde bir düşüşü işaret ediyor. O zaman beri karantinaların gevşemesi ve işletmelerin kademeli olarak açılmaya başlamasıyla kurum biraz daha iyimser.
Ancak diğer iki tahmincinin beklentileri sert bir şekilde ters yöne gitti ve talepte bir ay öncesine kıyasla daha fazla bozulma bekliyorlar. Diğer iki kurumun tahminleri IEA'nın petrol tüketimi konusundaki daha kötümser olan tahminini yakaladı.
Her üçü de yılın ikinci yarısında durumun hızlı bir şekilde iyileşeceğini düşünüyor. Talebin 2020 boyunca bir önceki yılki seviyelerin altında kalması bekleniyor ancak düşüşün ölçeğinin önemli ölçüde daralacağı tahmin ediliyor. UEA ve EIA'ya göre üçüncü çeyrekte geçen yılki seviyelerin yaklaşık olarak günlük 5 milyon varil altında kalacak. Bununla birlikte yıllık 8 milyon varilin üzerinde düşüş bekleyen OPEC daha az iyimser.
Yılın son çeyreğinde görünümün iyileşmesi bekleniyor. Buna göre günlük talep kaybına ilişkin beklenti EIA'nın 2.26 milyon varillik tahminiyle OPEC'in 4.5 milyon varillik tahminleri arasında değişiyor.