Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Microsoft’un açıkladığı karamsar beklentilerin ardından küresel hisse senedi endeksleri genel olarak düşüyor. Salı günü ABD’de S&P 500 yüzde 0,07, Nasdaq 100 yüzde 0,22 düşüşle kapandı. Kayıplar yeni işlem gününde vadeli işlemlerde daha keskin şekilde hissedildi.

Avrupa vadeli endeksleri de genel olarak düşüşte.

Asya’da Çin ve Hong Kong piyasaları yeni yıl kutlamaları nedeniyle kapalı kalmaya devam ederken, Japon Nikkei 225 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif ekside.

ABD'de teknoloji bilançoları

Microsoft Corp., bulut bilişim sistemi Azure’daki gelir büyümesinin mevcut çeyrekte düşeceğini öngördü. Şirketin CFO’su Amy Hood, Azure satışlarının, gelir büyümesinin yüzde 30’un üzerinde olduğu mali yıl ikinci çeyreğin sonundan itibaren mevcut çeyreğe kadar 4 veya 5 puan yavaşlamasını beklediklerini açıkladı.

Bu açıklama öncesinde şirket 31 Aralık’ta sona eren dönemde düzeltilmiş karının hisse başına 2,32 dolar olduğunu, satışlarının da 52,7 milyar dolara yükseldiğini açıklamıştı.

Bloomberg anketinde beklentiler sırasıyla 2,30 dolar ve 52,9 milyar dolar düzeyindeydi. Kur etkileri hariç bakıldığında Azure’un gelirlerinin çeyreğin tamamında yüzde 38 ile analist beklentilerinin üzerinde arttığı belirtilmişti.

Bilanço sonrası yüzde 4’ün üzerinde yükseliş kaydeden Microsoft hisseleri, Azure beklentilerinin ortaya çıkmasının ardından kazançlarını iade etti.

Şirketin kötümser tahminleri, kurumsal müşterilerin harcamalarda frene basmaya devam ettikleri gerçeğini ortaya koydu. İkinci çeyrekte yüzde 2 ile 6 yılın en yavaş gelir büyümesini açıklayan Microsoft, geçen hafta 10 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu.

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Texas Instruments Inc. de satışlarının 2020’den bu yana ilk kez azaldığını açıkladı ve mevcut çeyreğe dair çok heyecan verici olmayan bir tablo çizdi. Şirket, ilk çeyrek hasılatının 4,17-4,53 milyar dolar, hisse başına kârının da 1,64-1,90 dolar arasında olacağını öngördü. Analist beklentileri sırasıyla 4,41 milyar dolar ve 1,86 dolar düzeyindeydi.