Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların bu hafta gerçekleştirilecek merkez bankası toplantılarının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri yatay seyretti. Euro ve sterlin güçlendi ve ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Pazartesi günü beş ayın zirvesine tırmanmasının ardından New York açılışında yukarı yönlü hareketi işaret etti. Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları da yukarı hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, sakin başlangıcın ardından, tüm sektörlerin yeşil bölgeye geçmesi ile birlikte yükseldi. Hisse senetleri Japonya, Çin ve Avustralya'da yükseldi, ancak Hong Kong ve Hindistan'da düştü.

Sterlin, yetkililerin Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bu haftasonu Brüksel'de yapılacak zirvede İngiltere'ye Brexit'i koşullu uzatmayı önermeyi planladığını kaydetmeleri ve bu durumun da İngiltere Başbakanı Theresa May'e Brexit anlaşmasını onaylatmak için bir şans daha vermesinin ardından dünkü kayıplarının bir kısmını geri aldı. Euro, Almanya'da yatırımcı güveninin üst üste beşinci ayda da arttığını gösteren verinin ardından yükselişini sürdürdü.

Piyasalarda tüm dikkatler, ABD merkez bankasının son aylarda güvercin duruşa dönmesinin politika yapıcıların büyümeye destek vereceği yolundaki beklentileri güçlendirmesinin küresel hisse senetlerindeki rallinin tekrar başlamasına yardımcı olması ile birlikte, Fed'in bu haftaki toplantısından gelecek sinyallere çevrildi. Sonuç olarak, varlıklarda volatilite oldukça azaldı, ancak Fed'in 2019'da bir faiz artırımı daha işaret edebileceğine ilişkin beklentilerle birlikte, piyasaların iyimser senaryoları aşırı fiyatlamış olabileceği düşünülebilir.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Beklentilerdeki olası değişikliğin piyasalarda çok hızlı hasara yol açmasından dolayı, yüksek alarm durumundayız," dedi ve "Olumlu koşullar muhtemelen uzun sürmeyecek. yanı bu şu anlama geliyor; büyüme her ne yönde hareket ederse etsin, aşağı ya da yukarı, risk varlıklarında, özellikle hisse senedi piyasalarında negatif reaksiyon görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası da bu hafta politika toplantısını gerçekleştirecek, ancak Brexit'e ilişkin belirsizliklerin yarattığı olumsuzlukla, bankanın politikasında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Asya'da, Endonezya, Filipinler ve Tayland merkez bankaları toplanacak. Bu bankalardan da politika değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Politika yapıcılar, düşük enflasyonun bölgede yayılması ile birlikte, önümüzdeki aylarda faiz indirimine gitme istekliliklerine ilişkin işaretler verebilir.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), OPEC ve ortaklarının üretim kısıntısını uzatılıp uzatılmama konusunun Haziran ayına bırakıldığını açıklamasının ardından dört ayın zirvesine çıktı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Aralarında FedEx, Tencent, Hermes, Tiffany, Micron, Nike ve PetroChina'nın bulunduğu bazı önemli şirketler karlarını açıklayacak.
*Fed'in bu haftaki toplantısında, faizlerde değişikliğe gitmemesi, bilanço daraltma programını sonlandırdığını açıklaması ve bu yılki faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlarını düşürmesi bekleniyor. Karar Çarşamba günü açıklanacak.
*Tayland, Filipinler ve Endonezya merkez bankaları politika toplantılarını gerçekleştirecek.
*Euro Bölgesi'nde, Cuma günü açıklanacak olan satın alma yöneticileri endeksi verileri, bölgenin ilk çeyrek sonunda sanayi ve hizmet kesimin durumuna ilişkin işaretler verecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:35'te yüzde 0.4 yukarıdaydı ve beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 tırmanarak yaklaşık altı ayın zirvesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek beş ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı ve yükselişini yedinci güne genişletti.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak yedi ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1356 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3276 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 111.34 seviyesine çıkyı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.62 seiyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 0.11 ile yaklaşık 2 haftanın zirvesine tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.214 seviyesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,309.05 dolara ulaştı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kazanarak varil başına 59.39 dolar ile dört ayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

(16:25'te güncellendi)