Advertisement

Asya hisse senetleri, ayın son gününde, şirket bilançolarından kaynaklı iyimserlik ve koronavirüs tedavisinde ilerleme sinyallerinin etkisiyle yükseldi. Dolar bu haftaki kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Japonya hisse senetleri yüzde 15'ten fazla tırmanırken, Şanghay ve Sydney de yükseldi. Hong Kong ve Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı. Nasdaq endeks vadelileri Microsoft Corp., Facebook Inc. ve Tesla Inc. gibi şirketlerin finansallarının güveni artırmasının ardından yükseldi. S&P 500 Endeksi erken işlemlerde yüzde 2.5'ten fazla yükselerek yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü. Gilead Sciences Inc. deneysel ilacının Covid-19 hastalarının daha hızlı toparlanmasına yardımcı olduğunu açıkladı. Petrol vadelileri hafta başındaki sert düşüşünün ardından toparlanmayı sürdürdü.

ABD hükümetinin enfeksiyon hastalıkları uzmanı Anthony Fauci, Gilead'ın ilaç testinden çıkan ilk sonuçların "oldukça iyi haberler" olduğunu söyledi. New York Times'a göre Gıda ve İlaç İdaresi pandemiyle mücadele için Çarşamba günü acil durum kullanım izni açıklamayı planlıyor.

Principal Global Investors küresel yatırım startejisti Seema Shah, "Olası bir tedavi ve aşı ile ilgili herhangi bir pozitif haber piyasalara şu aşamada yön veriyor. Piyasaları yönlendiren bu ve kapanmaların daha erken kaldırılmasıyla ilgili gelişmeler olacak." dedi.

Küresel hisse senetleri yatırımcıların tüm dünyada faaliyetlerin yeniden başlatılmasına ilişkin yapılan planları değerlendirmesiyle bu ay yüzde 11 yükseldi. Çin'den gelen son veriler imalatın Nisan'da gerilediğini, hizmet sektörünün ise tahminleri aştığını gösteriyor. Japonya'da sanayi üretimi Mart'ta 2013'ten beri en düşük seviyeye geriledi.

ABD ilk çeyrekte 2008'den beri en sert ekonomik küçülmeyi yaşadı. Dünyanın en büyük ekonomisi söz konusu dönemde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4.8 daraldı. Fed Başkanı Jerome Powell, koronavirüs krizinin ABD ekonomisi üzerinde kalıcı hasar bırakabileceğine ilişkin endişelerini dile getirdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika kararını açıklayacak. Bloomberg Economics pandemi tahvil alım programının artırılmasını bekliyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi vadelileri Tokyo saatiyle 13:35'te yüzde 0.5 yükseldi. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 2.7 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.6 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.1 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1 arttı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1 yüksekdi.
Yen yüzde 0.1 artıda dolar karşısında 106.58'den işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 yükselişle 7.0637'en alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 ekside 1.0856 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artışla yüzde 0.62 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.91'de kaldı.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 14 artarak 17.21 dolar oldu.
Altının onsu 1,712.46 dolarda fazla değişmedi.