Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Avrupa vadeli hisse senetleri traderların Çin’in zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasaya likidite enjeksiyonunda bulunma kararının ardından zayıf Çin verileriyle  hafif kazanıma yöneldi.

ABD Hazine tahvilleri ve dolar yatay seyretti.

Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde çoğunlukla yükselirken, Japonya hisse senetleri kazanımlara öncülük etti.

Cuma günü, Çin Merkez Bankası (PBOC) bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdü ve  2007’den bu yana en düşük seviyesine çekerek ekonomiye likidite enjeksiyonunda bulundu. Yuan düştü.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecek hafta gerçekleşecek politika toplantısından önceki son konuşmasında faiz indirimine gidileceğine yönelik bakış açısının  kuvvetlenmesinin ardından hafif yükseldi.

Üst düzey ABD-Çin ticaret müzakelerinin önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor.  Çin’in Ağustos ayı ithalat ihracat verileri beklentileri karşılamadı ve Çin’in ABD’ye ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına gören yüzde 16 azaldı. Geçtiğimiz hafta ABD işsizlik verisi ise beklentilerin altındaydı.

Küresel Merkez Bankalarının ekonomiyi desteklemelerine yönelik beklentilerin arttığı atmosferde traderlar endişeli duruşunu sürdürüyor.

Standard Life Investments Küresel Tematik Stratejisti Frances Hudson, “İnanılmaz bir tahvil rallisi var ve merkez bankaları piyasa faizleri konusunda belirleyici olacak.” dedi.

Öte yandan pound İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit planlarından vazgeçmemesi ile yatay seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

Birleşik Krallık Parlamentosu Pazartesi gününe en kısa sürede askıya alınabilir ve anlaşmasız Brexit’i engelleyebilecek tasarı yasalaşabilir. Bu yasa Başbakan Boris Johnson’ın stratejisini bozabilir ve Muhalefetteki İşçi Partisi’ne genel seçime gitme fikrini kabul ettirebilir.

OPEC’in talep öngörüleri ve üretim tahminlerinin de içinde bulunduğu  aylık petrol raporu, Çarşamba günü açıklanacak.

Perşembe günü büyük oranda faiz oranlarında indirime gi,dileceğpi düşünülen ve parasal genişleme de dahil tüm seçeneklerin gözden geçirileceği Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nin politika toplantısı yapılacak. Politika yapıcılar aynı zamanda büyüme ve enflasyon öngörülerini de yayımlayacak. AMB Başkanı Mario Draghi, basın toplantısı düzenleyecek.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saatiyle  2:06’da yüzde 0.4 yükseldi.

Japonya’nın Topix Endeksi,yüzde 0.9 arttı.

Güney Kore Kospi Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi.

Hong Kong Hang Seng Endeksi, yatay seyretti.

Şangay Bileşik Endeksi, yüzde 0.6 arttı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 arttı.

Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.1 arttı.

Para Birimleri

Yen  dolar karşısında yükselerek 106.87 seviyesine çıktı.

Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 7.1268 seviyesine indi.

Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2268 seviyesine düştü.

Tahviller

10 yıllık tahvil faizi yüzde 1.56 seviyesinde kaldı.

Avustralya’nın 10 yıllık tahvil faizi 6 baz puan gerileyerek  yüzde 1.03 ‘e düştü.

Emtia

Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,508.44 dolar seviyesinden işlem gördü.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 yükselerek varil başına 57.10 dolar seviyesine yükseldi.