Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta üç ayın dibine gerileyen ABD 10 yıllık tahvil faizi bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed kararı öncesi yeni haftada yükselirken hisse senedi piyasaları düşük hacimle dalgalanıyor.

Sabah saatlerinde ABD 10 yıllık getirisi hafif yükselişle yüzde 1,46’ya ulaştı. Bu hafta Fed’den ultra gevşek para politikasının devamı yönünde açıklamalar bekleyen yatırımcılar geçtiğimiz hafta ABD tahvil getirilerini aşağı çekmişti.

Cuma gününü yüzde 0,2 yükselişle rekor seviyede kapatan S&P 500’de vadeliler artıda.

Asya’da ılımlı hareketler mevcut. Topix yükselirken Kospi endeksinde sınırlı gerileme var.

Bloomberg Dolar Endeksi ise 1.123 seviyesinde yatay.

Bitcoin haftasonu Elon Musk’un daha temiz enerji ile üretilmesi durumunda Tesla’nın yeniden Bitcoin pozisyonunu artıracağı açıklamasıyla yüzde 8’in üzerinde günlük kazançla 39 bin doların üzerine yükselmişti.

Kripto para birimi sabah saatlerinde 38.880 dolar civarından işlem gördü.

G-7 zirvesinden çıkan mesajlar

İngiltere’de üç gün süren G-7 liderler zirvesinde Çin’e karşı birlikte hareket etme kararı alındı.

Zirvenin bildirisinde Çin’e insan hakları ve temel özgürlüklere saygı duyması çağrısı yapılırken Doğu ve Güney Çin Denizi’nde tek taraflı girişimlere güçlü bir şekilde karşı olunduğu belirtildi.

Zirvede diğer G-7 üyelerini Çin’e karşı daha güçlü adımlar atmaya teşvik eden Biden, Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine alternatif olarak G-7’nin düşük gelirli ülkelere altyapı yatırım paketi sunması gerektiğini söyledi.

Zirveyi “başarı” olarak nitelendiren Biden’a karşın diğer liderler ise Çin’i doğrudan hedef tahtasına koymadı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi batının başta iklim değişikliği olmak üzere birçok alanda Çin ile birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron G-7’nin “Çin’e düşman olmadığını” belirtirken İngiltere Başbakanı Boris Johnson “Zirvenin amacı kime karşı olduğumuz değil” açıklamasını yaptı.

Biden’ın Çin’e karşı altyapı planı önerisini değerlendiren Almanya Başbakanı Angela Merkel ise G-7’nin gelişen ülkelere altyapı projeleri hakkında özel sektörler birlikte çalışmanın yollarını tespit etmek için görev gücü kurulmasını desteklediğini belirtti.