Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in politika kararı öncesi temkinli bir duruş göstermeleri ve müzakerelerin anlaşma sağlanamadan sürdüğü ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin yeni haberler beklemeleri ile birlikte düşerken, ABD endeks vadeli kontratları dalgalandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratlar, erken saatlerdeki kazançlarını geri verirken, bir dizi olumsuz şirket haberi Stoxx Europe 600 Endeksi'nin aşağı çekti. Almanya'da DAX Endeksi, BMW'nin karının düşeceği uyarısında bulunması ve Alman kimya devi Bayer'in otları yok etmek için kullanılan Roundup adlı ürününün ölümcül kanser vakalarına neden olduğu iddiaları ile açılan davada ilk oturumu kaybetmesinin ardından son 15 yılın en büyük düşüşüne yönelmesi ile birlikte düşüşe öncülük etti. İsviçre bankası UBS, ilk üç aydaki koşulların son yıllardaki en sozlu dönemlerden biri olduğunu kaydetti. Asya'da, Japonya hisseleri yukarıda kapanırken, diğer piyasaların çoğu aşağı yönde hareket etti.

ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in bugünkü toplantıda güvercin tutum alacağı beklentileri ile politika faizi bandının üst sınırının altında kalırken, dolar üç günlük düşüşün ardından yükseldi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Parlamento'nun desteğini alabilecek bir Brexit anlaşmasını hazırlayabilmek için daha fazla zaman istemeye hazırlanması ile birlikte düştü. Euro, Almanya'da üretici enflasyonunun tahminlerin gerisinde kalmasının ardından yatay bir seyir izledi.

Hisse senedi ve tahvil piyasaları, yatırımcıların Fed'in politika açıklaması ve noktasal grafik olarak adlandırılan ve Fed yetkililerin faiz projeksiyonlarını gösteren grafiğe hazırlanmaları ile birlikte yönsüz seyrediyor. Faiz artırımlarına ara verilmesi ile birlikte, piyasalar Fed'in mevcut bilanço küçültme programına ilişkin verilecek işaretleri de yakından izliyor. Öte yandan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ni (AB) terk etme (Brexit) stratejisine ilişkin gelişmeler, son tarihe 9 gün kalmasına ve henüz anlaşmaya varılmamasına bağlı olarak arka planda kendini hissettiriyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa paraları ve hisse senetleri yatay bir seyir izledi. Demir cevheri, Brezilya'da mahkemenin Vale'nin büyük madenlerinden birinde yeniden faaliyete geçmesine izin vermesinin ardından düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Aralarında Tencent, Hermes, Tiffany, Micron, Nike ve PetroChina'nın bulunduğu bazı önemli şirketler karlarını açıklayacak.
*Fed'in bu haftaki toplantısında, faizlerde değişikliğe gitmemesi, bilanço daraltma programını sonlandırmaya yönelik planlarını açıklaması ve bu yılki faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlarını düşürmesi bekleniyor. Karar Çarşamba günü açıklanacak.
*İngiltere, Tayland ve Filipinler merkez bankaları politika toplantılarını gerçekleştirecek.
*Euro Bölgesi'nde, Cuma günü açıklanacak olan satın alma yöneticileri endeksi verileri, bölgenin ilk çeyrek sonunda sanayi ve hizmet kesimin durumuna ilişkin işaretler verecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:45'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek yaklaşık 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 1.1352'de kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 111.54 seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak son üç haftanın zirvesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.60'a geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.10 ile iki haftanın zirvesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.176 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi farkı üç baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 2.424 yüzde puanına çıktı

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Brent petrolü yüzde 0.5 düşerek varil başına 67.30 dolara indi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.1 yükselerek ton başına 6,463.00 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,303.65 dolara indi.

(14:55'te güncellendi)