Advertisement

Dolar, Eylül ayının henüz başındayken kayıplarını genişleterek Mayıs 2018'den beri görülen en düşük seviyede seyrediyor. Asya hisse senetleri, teknoloji hariç ABD hisselerinin çoğunda görülen geri çekilmenin ardından düştü.

Dolar karşısındaki kazançlara öncülük eden euro, dikkatle izlenen 1.20 seviyesine yaklaştı. Yuan, Çin imalat verisinin ihracatın toparlanmayı desteklediğini göstermesiyle 2019'dan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Avustralya hisseleri düşük performans gösterdi. Finans şirketleri öncülüğünde düşüş yaşandı. Güney Kore hisseleri, hükümetin 2021 bütçesini genişletmeye hazırlanmasıyla yükseldi. S&P 500 Endeks vadelileri, gösterge endeksin Ağustos'ta art arda beşinci ayda da yükselmesinin ardından arttı. Avrupa vadelileri yükseldi. ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi.

Traderların küresel ekonominin virüs kapanmalarından toparlayacağı beklentisiyle pozisyonlanmalarından dolayı küresel hisseler Ağustos'ta yüzde 6 yükseldi. ABD 10 yıllıklarının faizi neredeyse 20 baz puan arttı. Yine de ABD'de enfeksiyonlar artıyor. Hindistan ise dünya çapında yeni vakaların merkezi haline geliyor. Pandemi etkisini kaybetmekten çok uzakta ve yatırımcılar görünüme ilişkin fikir sahibi olmak için bu haftaki verilere bakacak.

Wells Fargo Investment Institute küresel varlık dağılımı stratejisi birim yöneticisi Tracie McMillion, “Mart'ta görülen dip seviyenin ardından böyle güçlü bir ay ve güçlü toparlanma sonrasında gelecek birkaç ay içerisinde bir miktar çalkantı görebileceğimizi düşünüyoruz. Dönemsel olarak zayıf bir döneme giriyoruz. İleride seçim var. Sonbahara giriyoruz ve aynı zamanda koronavirüsün tırmanması piyasa katılımcılarını endişelendirebilir.” dedi.

Dow Jones Endeksi erken işlemlerde ABD hisselerindeki kayıplara öncülük etti. Sonrasında Endekse dahil olan şirketler toparlandı. Microsoft Corp. ve Walmart Inc., Çin'in video uygulaması TikTok'un satışını engelleyebileceği endişesiyle düştü. Apple Inc. hisselerinin 1'e 4 oranında bölünmesinin etkisiyle yükselişi Nasdaq 100 Endeksi ilk kez 12 bin puanı aştı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:49'da yüzde 0.1 yükseldi. Dayanak endeks yüzde 0.2 düştü.
Topix Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.9 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi.
Şanghay Bileşik Endeksi sabit kaldı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.7 arttı.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 105.74 seviyesinden işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 geriledi.
Offshore yuan yüzde 0.4 yükselerek 6.8203'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.5 yükselerek 1.1990 ile iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.71 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 0.98'de tutundu.

Emtia

WTI petrol yüzde 0.9 yükselişle varili 43 dolardan alıcı buldu.
Altın yüzde 1 yükselerek onsu 1,986.90 dolara tırmandı.