Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri Perşembe günü yükseldi ancak Avrupa tahvillerinin eksi bölgeye geçmesi ile birlikte devlet tahviline talep azalıyor görünüyor. Avrupa'da işlem gören hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları geriledi. Dolar yukarı yönde hareket etti.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü Asya piyasalarında yeni bir 15 aylık en düşük seviyesini görürken, Avustralya'nın 10 yıllıklarının getirisi rekor seviyeye indi ve Japonya'da faizler en azından Ağustos 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişini üçüncü güne taşırken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları zayıf bir açılışı işaret ediyor. Japonya'ya hisse senetleri sert düşerken ve Çin ve Güney Kore'de gerilerken, Avustralya hisseleri trendin tersine hareket etti. Sterlin, İngiltere Parlamentosu'nın sekiz farklı Brexit strateji seçeneğini reddetmesinin ardından zayıflarken, Türk Lirası, seçim öncesi para birimindeki kayıpları durdurmaya yönelik organize çabaya rağmen düşüşüne yeniden başladı.

Risk varlıklarının büyük kısmının olumsuz bir seyir izlediği bu çeyreğin ardından, yatırımcılar dönemin bu dönemi daha az olumsuz bir havada tamamlamaya çalışıyor. ABD'de konut ve Tüketici Güveni verilerinin zayıf çıktığını gösteren son veriler büyüme endişelerinin artmasına neden oldu ve bu durum son bir haftada tahvillerin ralli yapmasına neden oldu. Fed'in geçen hafta faiz artırımlarına ara verme niyetini tekrar dile getirmesinin ardından, vadeli işlemler bu yıl en azından bir faiz indirimi gelebileceğini işaret ediyor.

New York'ta Wells Fargo hisse senedi strateji müdürü Chris Harvey, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Kısa vadede endişeliyiz, zira Fed kısa vadede elinden geldiğince güvercin tutum alıyor," dedi ve "Faizler tüm dünyada düşüyor, resesyon korkuları yükselmeye başladı. Bu korkuların güçlü olduğunu düşünmüyoruz, ancak bunların kısa vadede piyasalar üzerinde baskı oluşturacağını dikkate almamız gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, petrol, ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın ardından düşüşünü ikinci güne taşırken, altın yatay bir seyir izledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ile Çin arasındaki görüşmeler Perşembe günü yeniden başlıyor. Kabine düzeyinde ABD heyeti bu görüşmelere katılmak için Çin'de.
*Fed Guvernörü Randal Quarles Cuma günü, Gölge Açık Piyasa Komitesi'nde "Fed'in Bilançosu ve İletişimine İlişkin Stratejik Yaklaşımlar" konulu bir konuşma yapacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:11'de yüzde 0.1 yükseldi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 gerileyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine tırmandı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 kayıpla iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1326 ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 110.14 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.36 ile 15 ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek eksi yüzde 0.08 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 0.987'ye indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 4.82 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 59.04 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,309.47 dolar ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.