Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dallas Fed Başkanı Kaplan ve St. Louis Fed Başkanı Bullard gibi bazı yetkililer varlık alımlarının azaltılmasından yana söylemlerde bulunsa da Fed Başkanı Powell’ın sunum metninde enflasyon artışının geçici olduğu vurgusunun öne çıkması ve New York Fed Başkanı Williams’ın tam toparlanma için zaman olduğunu belirtmesi piyasaları destekledi.

Haftanın ilk işlem gününde yükselen Wall Street endekslerinde vadeliler yeni işlem gününde de yükselişin devam ettiğine işaret etti. Asya endeksleri de artıda. Japon Nikkei yüzde 3’e yakın artışla yükselişlere öncülük ederken, Hong Kong Hang Seng yatay, Çin CSI 300 değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini kaydetti.

Haftanın ilk işlem günüde Wall Street endeksleri yükseliş kaydetmişti. Dow Jones yüzde 1,76, S&P 500 yüzde 1,40, Nasdaq 100 yüzde 0,62 artıda kapandı. S&P 500 son beş haftanın en güçlü günlük yükselişini kaydetmiş oldu.

ABD’de uzun vadeli tahvil getirileri dün yükselirken, kısa vadeliler yatay seyretti. Bu durum son dönemdeki getiri eğrisi yataylığını biraz azalttı. Bu sabah ABD’de 2 yıllık tahvil getirisi yüzde 0,25’te yatay, 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,49’a, 30 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,12’ye çıkmış durumda.

Fed Başkanı Powell'dan enflasyon mesajları

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD’de enflasyonun tırmanışa geçtiğini, ancak arz dengesizliklerinin ortadan kalkmasıyla Fed’in yüzde 2 hedefine geri döneceğini belirtti.

Powell ABD Kongresi'ndeki konuşmasında petrol fiyatlarındaki artışa ve pandemisi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla ABD’de harcamalarda görülen tırmanışa işaret ederek “Enflasyon son aylarda kayda değer şekilde yükseldi. Bu geçici arz etkileri ortadan kalktıkça enflasyonun uzun vadeli hedefimize geri dönmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan varlık alımlarının azaltılmasına “çok geç olmadan” başlamaktan yana olduğunu belirtirken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard Fed’in bu konuyu tartışmaya başlamasının “uygun” olduğunu belirtti ve bu sürece ipoteğe dayalı varlık alımlarından başlamayı önerdi. New York Fed Başkanı John Williams ise ABD ekonomisinin “tam gücüne kavuşmasına uzun bir yol” olduğu görüşünü aktardı.