Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Çin'in ticaret savaşının olumsuz yansımalarını gidermek için tekrar harekete geçebileceğine ilişkin işaretlerin görünmesinin ardından Avrupa ve Asya hisse senetlerine gelen alımları izleyemeyerek dalgalandı. Petrol vadelileri ve dolar yükseldi.

ABD'nin üç büyük endeksin kontratları dalgalı bir seyir izledi. Amazon.com hisseleri, açılış öncesi işlemlerde, Bloomberg'de şirkete yönelik antitröst soruşturmasının başladığı yolunda çıkan haberin ardından geriledi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri ve benzer tahvillerin faizleri Çarşamba günü erken saatlerde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'in faizi "sıfır seviyesine veya daha altına" düşürmesi çağrısını fazla dikkate almayarak bir ayın zirvesinden düştü.

Euro dolar karşısında zayıfladı ve son sekiz seansın en büyük düşüşüne yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişler, kısmen oto üreticileri ve bankalar gibi bu yıl diğerlerinin gerisinde kalan çevrimsel sektörlere doğru güçlü rotasyondan kaynaklandı.

Hisse senetleri Eylül ayında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü ve Fed'in gelecek haftaki politika toplantılarında yeni parasal teşvikler getireceği ve Çin'in piyasayı destekleyici tedbirler alacağı beklentilerinin piyasadaki havayı olumluya çevirmesi sonucu yükseliyor. Ancak güçlü parasal gevşeme piyasada kesin olarak görülmüyor. Zira bazı yatırımcılar parasal genişlemeye ilişkin beklentilerinde geri adım attı ve tahvil traderları Ağustos ayındaki yükseliş beklentilerini zayıflatmış görünüyor.

Singapur'da Investec Asset Management fon yöneticisi Jeff Boswell, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Biraz hayalkırıklığını primlemekteyiz," dedi ve "Parasal genişleme cephesinde, bir şeyler beklemekteyiz. Piyasa özellikle özel sektör tahvil alımı olacağı beklentisinde. Ancak bu hemen yarın olacak bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri Japonya ve Hong Kong'da erken saatlerde, oldukça etkili bir gazete editörünün Çin'in ticaret savaşının dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin üzerindeki olumsuz etkilerini giderebilmek için adımlar atacağını kaydetmesinin ardından yükseldi. Global Times editörü Hu Xijin, Twitter yoluyla geçtiği mesajında, Pekin tarafından planlanan adımların Çin ve ABD'de bazı firmalara faydasının dokunacağını kaydetti.

Diğer taraftan, petrol vadelileri ve altın değer kazandı. Güney Kore'de altyapı şirketlerinin hisseleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı'nı görevden almasının ABD'nin Çin ve Kuzey Kore'ye karşı daha ılımlı davranabileceği beklentilerini artırmasının ardından diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında faiz indirimine gidilmesi ve parasal genişleme dahil tüm seçeneklerin gözden geçirilmesi bekleniyor. Politika yapıcılar ayrıca büyüme ve enflasyon tahminlerini de açıklayacak. AMB Başkanı Mario Draghi karar sonrası basın toplantısı yapacak.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günü gerçekleştireceği politika toplantısında faiz indirimine gidilmesi ve parasal genişleme dahil tüm seçeneklerin gözden geçirilmesi bekleniyor. Politika yapıcılar ayrıca büyüme ve enflasyon tahminlerini de açıklayacak. AMB Başkanı Draghi kararlar sonrası basın toplantısı düzenleyecek.

*ABD'de Çarşamba günü üretici fiyatları ve Perşembe günü tüketici fiyatları verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:23'te yatay seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*Sterlin dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.2354 seviyesinde kaldı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.1007 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 107.69 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.71 seviyesine indi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.66 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.56 seviyesine düştü.
*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan yükselerek yüzde 1.144 seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.2 yükselerek varil başına 58.08 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,492.69 dolara çıktı.
*Demir cevheri yüzde 2.6 değer kazanarak ton başına 91.16 dolara yükseldi.
*Londra Metal Borsası (LME) çinko yüzde 1.3 yükselerek ton başına 2,367.50 dolara ulaştı.

(15:25'te güncellendi)