Advertisement

(16:15'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri Çarşamba günü, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte, ticaret endişelerin halen sürdüğü bir ortamda risk iştahında Haziran ayında görülen artışın biraz abartılı olduğu düşüncesi ile geriledi. Hong Kong'da protestocular ile polis arasındaki çatışmalar olumsuz havanın güçlenmesine neden oldu ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, üretici şirketlerin öncülüğünde son dört seansın ilk düşüşüne yöneldi. Bu hareket Asya piyasalarında görülen satışların ardından geldi ve Hong Kong hisselerinin gösterge endeksi, polisin kentin finans merkezinde yolları kapatan göstericileri dağıtmak için gaz ve plastik mermi kullanmasının ardından diğerlerine göre daha kötü bir performans gösterdi.

Öte yandan, Standard & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq 100 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel olarak aldığı kararla Çin ile ticaret anlaşmasını askıya aldığını ve Pekin bu yılın başında müzakere edilen maddelere geri dönmezse anlaşmanın sonuçlandırılmayacağını söylemesinin ardından düştü. Dolar, yakından izlenen ABD tüketici enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından geriledi. Altın ve yen, güvenli liman niteliğindeki varlıklara iştahın artması ile birlikte yükseldi. Ham petrol varil başına 52 doların altına düştü.

Korumacı politikalar ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin azalıyor görünmesinin ardından, Trump tekrar ön plana çıktı ve Salı günü yaptığı açıklamalar ile Hem Çin hem de ABD merkez bankası Fed'e yönelik yeni salvolarda bulundu. Enflasyon rakamları, Başkan Trump'ın Fed'i "faizlerin çok yüksek" olmasından dolayı eleştirmesinin ardından Fed'in faiz indirimine gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Johannesburg'da FirstRand Bank Ltd. ekonomisti Nema Ramkhelawan-Bhana, "Çin'in bu ayın ilerleyen dönemlerinde düzenlenecek G-20 zirvesinde ABD ile bir araya gelmesinin garanti olmaması ile birlikte, ticaret gerilimleri piyasa belirsizliğini artırmaya devam ediyor," dedi ve "Ancak öte yandan Fed'in faiz indirimine gitme ihtimalinin artması ticaret endişelerini dengeliyor. Sorun küresel büyüme açısından önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) New York'ta, özel sektör verilerinin ABD'de ham petrol stoklarının daha da arttığını işaret etmesi ile birlikte düştü. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmrmesinin ardından kayıplarını geri alarak artıya geçti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere'de Theresa May'den sonra kimin liderliği alacağına ilişkin yarış, Perşembe günü gerçekleştirilecek ilk Muhafazakar Parti liderlik oylaması öncesi kızışıyor.
*Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü Lüksemburg'da bir araya gelecek. Gündemdeki konular arasında İtalya'nın borç yüküne ilişkin cezalar ve Euro Bölgesi bütçesi yer alıyor.
*Çin ve ABD Cuma günü sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:34'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.8 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük düşüşünü yaptı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 ile son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek iki ayın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1335 ile yaklaşık 12 haftanın en yükseğine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2754 ile yaklaşık dört haftanın zirvesini test etti.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 108.32 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 2.11'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.24 seviyesine düştü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.863 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.7 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 51.82 dolar ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*Altın yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,335.12 dolara ulaştı.

(16:15'te güncellendi)