Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşının bir sonraki safhasına hazırlanmaları ile birlikte sert düşerken, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri değer kaybetti. Yuan güçlü düştü ve ABD Hazine tahvilleri ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq 100 endeks vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump Çin'in gümrük tarifelerinde ABD'ye misilleme yapmaması uyarısının ardından hep birlikte düştü ve ABD'de açılışın aşağı yönlü olabileceğini işaret etti. Stoxx Europe 600 Endeksi kırmızı bölgeye geçti ve endekste neredeyse tüm sektörler aşağı yönde hareket etti. Çin ve ABD arasındaki ikili ticaret görüşmelerinin tekrar ne zaman yeniden başlayacağı belirtilmezken, tatil nedeniyle kapalı olan Hong Kong hariç diğer tüm önemli Asya hisse senedi piyasaları satıcılıydı.

Dolar, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin Mart sonundan bu yana en düşük seviyesine inmesi ile birlikte güçlenirken, yen de değer kazandı. Petrol, Suudi Arabistan'ın iki petrol tankerine "sabotaj" düzenlendiğini açıklamasının ardından tırmandı.

Yatırımcılar, ABD'nin Çin'den yıllık 200 milyar dolarlık mal ithalatına gümrük tarifelerini artırmasının ve Başkan Donald Trump'ın Çin'in misillemede bulunması halinde ticaret anlaşmazlığının daha da kötüleşeceği tehdidinde bulunmasının ardından risk varlıkları için olumlu faktörler bulmakta zorluk çekiyor. Her iki ekonomik süpergüç Cuma günü sona eren görüşmelerden bu yana ortamı yumuşatmak için ciddi çaba gösterirken ve müzakereleri sürdürmeyi planladıklarının üzerinde dururken, piyasalar her iki taraf arasında temel görüş ayrılıkları olduğunu hissediyor.

ABD'li yetkililerin Pazartesi günü 300 milyar dolarlık kalan diğer Çin mallarına yönelik gümrük tarifelerinin artırılmasına ilişkin planın detaylarını açıklaması bekleniyor. Çin'de devlet medyası, ABD'yi ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlamamakla itham ederken, ülke ekonomisinin ekonomik gücüne vurgu yapıyor.

Diğer taraftan, Bitcoin, kripto paralardaki son kazançların haftasonu da sürmesinin ardından 7,000 doların üzerine çıktı. Baz metallerin çoğu, küresel ekonomik büyümeye yönelik tehditlerin arttığı bir ortamda, talep görünümünü yeniden değerlendirmeleri ile birlikte geri çekildi. Diğer ham maddeler de, Çin'de pamuk vadelilerinin günlük alt fiyat sınırına düşmesi ile birlikte, ticaret anlaşmazlığında çapraz ateş altında kalmış durumda. Petrol vadelileri, Suudi Arabistan'ın iki petrol tankerinin Basra Körfezi'ne doğru yol alırken saldırıya uğradığını açıklamasının ardından yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Vodafone, Alibaba, Tencent, Cisco ve Nvidia yer alıyor.
*Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları konuşma ve katılacakları etkinlikler şöyle; Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Boston Fed'in ev sahipliğini yaptığı "Fed Dinliyor" etkinliğine katılıyor. New York Fed Başkanı John Williams Zürih'te bir etkinliğe katılacak. Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de konuşma yapacak.
*Japonya'da ödemeler dengesi verileri Salı günü açıklanacak.
*Çin'de sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri Çarşamba günü açıklanacak. ABD'de de aynı gün perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları açıklanacak.
*Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.
*Avustralya'da işsizlik oranı Perşembe günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:16'da yüzde 1.3 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 geriledi.
*MSCI Gelişen Pİyasa Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 6.9037 seviyesine indi ve yaklaşık 10 ayın en büyük düşüşüne yöneldi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.3021 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 109.65 seviyesine tırmandı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.1236 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.42 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan geriledi.
*İsviçre'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.344 seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Londra Metal Borsası (LME) yüzde 0.9 düşerek ton başına 6,073.00 dolara indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.4 yükselerek varil başına 62.51 dolara ulaştı.
*Soya fasülyesi yüzde 1 yükselerek kile başına 8.01 dolara çıktı.

(15:20'de güncellendi)