Advertisement
HABERLER ABONE OL

(12:40'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Fed'in faiz indirimi sonrası ortalığın yatışmasının ardından düşerken, Avrupa hisse senetleri ve euro yükseldi. Yatırımcıların dikkatleri bugün gerçekleşecek olan bir dizi merkez bankası toplantısı sonuçlarına çevrildi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın politika kararı sonrası sıçradı.

İnşaat şirketleri ve bankaların hisseleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük ederken, ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratları düştü. Hong Kong hisseleri değer kaybederken, Şanghay hisseleri, traderların dikaktlerini Çin Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini düşürme olasılığına çevirmesi sonrası yükseldi ve yuan değer kaybetti.

ABD Hazine tahvilleri yükselirken, Avrupa ülke tahvilleri geriledi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında para politikasını değiştirmemesi ve artan risklere dikkat çekmesinin ardından üç haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü politika toplantısı öncesi hafifçe yükseldi. İsviçre Merkez bankası politika faizini ve mevduat faizini eksi yüzde 0.75 seviyesinde sabit tuttu ve frank güç kazandı.

Fed'in faiz indiriminin ardından, bugün gelecek olan merkez bankalarının politika kararları, zayıf ekonomik veriler ve ticaret belirsizliği ortamında, dünyanın önde gelen merkez bankalarının büyümeyi desteklemekte ne kadar istekli olduklarına ilişkin ipuçları verecek. Japonya Merkez Bankası faiz indirme konusunda Avrupa Merkez Bankası ve Fed'i izlemedi, ancak bütüme ve fiyat gelişmelerini "tekrar gözden geçireceklerini" açıkladı.

Yatırımcılar, ABD ve Çin'in ticaret müzakerecilerinin Ekim ortasındaki daha yüksek seviyeli toplantılar öncesi Perşembe ve Cuma günü Washington'da bir araya gelmeleri ile birlikte, geçen haftaki iyi niyet jestlerinin hız kazanıp kazanmayacağına bakacak. Orta Doğu'da jeopolitik durum, Suudi Arabistan'ın geçen Cumartesi petrol saha ve tesislerine düzenlenen ve ABD ile İran'ın arasını daha da açan saldırılar konusuna İran'ı suçlaması sonrası belirsizliğini koruyor.

JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Hannah Anderson, "Şu anda yapışkan bir hikaye yok," dedi ve "Fed'in faiz indirimi ve ardından Başkan Powell'ın basın toplantısı hikayeyi değiştirmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, petrol vadelileri yatay seyretti ve altın fazla değişmedi. Avustralya doları, işsizlik oranının artmasının ardından değer kaybetti. Norveç Merkez Bankası bu yıl dördüncü kez faiz artırımına giderken, Endonezya Merkez Bankası üst üste üçüncü ayda da faiz indirimine gitti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.
*Cuma günü ABD'de "quadruple witching" günü. Bu günde endeksler ve hisse senetlerinin vadeli ve opsiyon kontratlarının çeyrek dönem vadeleri aynı günde doluyor. Bu günde volatilite ve hacim artıyor.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati ile 09:24'te yüzde 0.2 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1058 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2479 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 108.03 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.77'ye indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.645 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek eksi yüzde0 .49 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,497.03 dolar seviyesine çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 58.42 dolara tırmandı.
*Brent petrolü yüzde 0.7 değer kazanarak varil başına 64.05 dolara yükseldi.

(12:40'te güncellendi)