Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell’ın daha çok güvercin açıklamalarına odaklanmasıyla hisse senetlerinde geniş çaplı ralli yaşanırken dolar ve getiriler düşmeye devam ediyor.

S&P 500’de karar günü yaşanan yükselişin ardından sabah saatlerinde vadeliler de pozitif.

Ralli Asya’da da etkisini hissettiriyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüksek risk iştahıyla yüzde 1’e kadar yükseldi. Hong Kong’da teknoloji hisselerinin sürüklediği ralliye karşın Çin ve Japonya endekslerinde daha ılımlı yükselişler görülüyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 ile düşüşünü üçüncü işlem gününe taşıyor. Endeks çarşamba gününü yüzde 0,76 ile 12 Ocak’tan bu yana en sert günlük düşüşle tamamlamıştı.

Çarşamba günü Fed etkisiyle 9 baz puan birden gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah bir baz puan daha düşüşerek yüzde 3,41 seviyesinden işlem gördü. Faiz kararları ve mesajlarına daha hassas olan ABD iki yıllık getiri de Çarşamba günü 9 baz puan düşüşle yüzde 4,11’e indi.

Fed kararıyla yüzde 1’in üzerinde yükselişle Çarşambayı tamamlayan spot altın sabah saatlerinde yüzde 0,1 ek yükselişle 1.952 dolar civarında alıcı buluyor.

Powell enflasyonda yumuşamayı kabul etti

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yavaşlatmalarına rağmen politika yapıcıların “bir çift” faiz artışından sonra duruşa geçeceğini belirtti.

Powell ve meslektaşları, Fed’in gösterge faizi hedef aralığını çeyrek puan artırarak yüzde 4,5-yüzde 4,75 aralığına yükseltti.

Faiz kararı sonrası basın toplantısında konuşan Powell, “Çok yol kat ettiğimizi düşünüyoruz. Yine de, yapacak daha çok işimiz var” diye konuştu. Fed, karar metninde önceki metinlerde de yer alan “Komite, enflasyonu zaman içinde yüzde 2’ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek üzere politika faizinde devam edecek artışların uygun olacağını öngörüyor” ifadesini korudu.

Komite, faizlerde “gelecekteki artışların kapsamının” para politikasının kümülatif sıkılaştırılması da dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olacağını söyleyerek faiz artış döngüsünün sonuna yaklaşıldığı sinyalini verdi. Önceki metinlerde gelecekteki artışların “hızının” bu faktörlere bağlanacağı belirtilmişti.

Powell da basın toplantısında bu izlenimi güçlendirdi. Powell “Faizi dört buçuk puan artırdık ve kısıtlayıcı olduğunu düşündüğümüz seviyeye ulaşmak için bir çift faiz artışından daha bahsediyoruz” dedi. Yatırımcılar daha fazla faiz artışı görünümü ortaya koysa da Powell’ın mesajları içinde, fiyat baskılarının yumuşamaya başladığını kabul ettiği cümlelere odaklandılar.