Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Kovid-19 pandemisinden normale dönüşü tarttığı ve merkez bankalarının teşvikleri azaltmaya yönelik mesajlarının izlendiği haftaya küresel piyasalar sakin başladı.

Hisse senetleri ve vadelilerde yatay hareketler gözleniyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelileri yatay. Asya Pasifik’te Japon Topix yatay seyrederken Avustralya S&P/ASX 200, Çin Şanghay Bileşik ve Güney Kore Kospi sınırlı gerileme var.

Bloomberg Dolar Endeksi yeni haftanın ilk işlemlerinde artıda.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 1,53 seviyesinde denge kazandı.

BetaShares Başekonomisti David Bassanese’ye göre güçlü ABD verilerine bağlı olarak yüksek tahvil faizi ve hisselerde potansiyel düşüş riski canlı kalmayı sürdürüyor.

Bu hafta söz konusu ABD verilerinden cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisi öne çıkıyor. Pazartesi itibarıyla Bloomberg anketinde ABD ekonomisinin haziranda 700 bin net istihdam yaratması ve işsizlik oranının yüzde 5,8’den yüzde 5,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Delta varyantı kısıtlamaları yaygınlaşıyor

Dünyada ilk kez Hindistan’da tespit edilen delta varyantı kaynaklı kısıtlamalar yaygınlaşıyor. Son olarak Güney Afrika’da koronavirüs alarm seviyesi ikinci en yüksek seviyeye çıkarılırken okullar iki hafta kapatıldı.

Delta varyantı sebebiyle kısıtlamaların uzatıldığı İngiltere’de günlük vaka sayısı cumartesi günü 18.270 ile mevcut dalgada tepe noktasına ulaştı.

ABD’de delta varyantının etkili olduğu Kaliforniya eyaletinde vaka sayısı artarken varyantın etkili olmadığı New York’ta hastaneye yatışlarda pandemi döneminin en düşük seviyesine ulaşıldı.