Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali kriz içindeki Yunanistan'da hükümetin yeni kemer sıkma politikalarını içeren orta vadeli programı parlamentoda oylanmasına yalnızca bir gün kala, ülkede kamu ve özel sektör çalışanları ise 48 saatlik greve gitti.

Sendikaların çağrısıyla gidilen grev ülkede yaşamı adeta bir süreliğine durduruyor. Sivil havayolu taşımacılığı çalışanları ve liman çalışanları da greve katılıyor. Atina metrosu ise protesto gösterisine katılacak halkın ulaşımını sağlamak amacıyla sadece birkaç saatliğine hizmet verecek.

Yunanistan Parlamentosu da iflas tehdidini bertaraf etmek için AB ve IMF'nin istediği tasarruf paketini görüşmeye başladı. Yunanistan başbakanı George Papandreou mecliste milli hassasiyetlere seslenen bir konuşma yaptı,destek istedi.

Papandreou, milletvekillerinden "milli vicdanlarına" dayanarak karar vermelerini ve kemer sıkma önlemlerini kabul etmelerini istedi

Yunanistan Parlamentosu’nun kemer sıkma önlemlerini içeren paketi 29 Haziran'da oylaması bekleniyor.

İktidardaki PASOK, 300 sandalyeli mecliste 155 milletvekiliyle temsil ediliyor. Ancak PASOK’tan iki milletvekili oylamada hayır oyu verebilecekleri sinyalini verdi.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk yardım paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar euroyu alabilmesi için toplamda 78 milyar euro değerindeki tasarruf paketi içeren kararın meclisten geçmesini şart koşmuş bulunuyor.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları kemer sıkma planı meclisten geçerse, 3 Temmuz'da olağanüstü toplanarak krediye onay verecek.