Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senedi endeksleri Fed ve Çin etkisiyle yükselirken, dolar düşüyor.

ABD Borsaları cuma günü yüzde 2’nin üzerinde artarak, bir aydan uzun süredir en iyi günlük performanslarını ortaya koydu.

Yükselişte, Aralık ayı tarım dışı istihdam verisinin aynı anda işe alımların arttığına, ücret artışlarının hız kestiğine, işsizlik oranının da gerilediğine işaret etmesi etkili oldu.

Veri sonrası piyasalar faiz artışlarının daha ılımlı seyredeceğini fiyatlamaya başladı. Swap kontratlarına göre yatırımcılar Fed faizinin yüzde 5’in altında tepe yapmasını fiyatlıyor. Bu oran, cuma günkü veriden önce yüzde 5,06 seviyesindeydi.

Bu sabah Asya endeksleri de hem Cuma günkü ABD verisinin hem de Çin’in Pazar günü itibarıyla karantina önlemlerini kaldırmasının iyimserliğini yansıtıyor. Çin’in sıfır Kovid önlemlerini kaldırmasıyla yurt dışındaki çok sayıda Çinli’nin ülkeye akın ettiği belirtiliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi TSİ 07:53 itibarıyla Avustralya’dan Hong Kong’a, bölge hisselerde yaşanan rallinin desteğiyle yüzde 1,7 oranında yükseliyor. Japonya’da piyasalar bugün işleme kapalı.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de yükseliyor. Cuma günü yüzde 1’in üzerinde düşüşle kapanan Bloomberg Dolar Endeksi yeni haftanın ilk işlem gününde de kayıplarını sürdürüyor.

Goldman 3 bin 200 kişiyi çıkaracak

Goldman Sachs Group Inc. bu hafta 3 bin 200 çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Yatırım bankası böylece bugüne kadarki en büyük tenkisatlarından birini gerçekleştirirken, rakiplerine göre çok daha agresif bir maliyet kısma politikası izlemiş olacak.

Bloomberg'in haberine göre, işten çıkarmalar hafta ortasında başlayacak ve 3 bin 200 kişiyi aşmayacak. İşten çıkarmaların üçte birinden fazlasının trading ve bankacılık birimlerinden olacağı belirtiliyor.

Verilere göre, bankanın İcra Kurulu Başkanı David Solomon yönetimindeki personel sayısı 2018 sonundan bu yana yüzde 34 oranında artarak 30 Eylül itibarıyla 49 binin üzerine çıktı.

Bankanın bu kararı almasında çeşitli iş kollarında karlılığın azalması, tüketici bankacılığının pahalılaşması, piyasa görünümündeki belirsizlikler, Wall Street genelinde şirket satın alma ve birleşme aktivitesi ile ücretlerinin azalması gibi çok sayıda faktör etkili oldu.