Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konferansında varlık alımlarını azaltmak için istihdam piyasasının daha fazla güçlenmesi gerektiği sinyali vermesiyle gözler bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

Ağustos ayı istihdam verisi piyasalar için yeni bir sürükleyici olabilir.

Powell’ın bu yıl varlık alımlarını azaltmaya başlamak için uygun olabileceğini belirtmesiyle Cuma günü ABD Borsaları yeni zirvelere çıkmış, dolar endeksi sert düşüş kaydetmiş, tahvil faizleri de gerilemişti.

Powell konuşmasında henüz faiz artırımı düşünmediklerini de söyledi.

State Street Global Advisors’ta Kıdemli Stratejist olan Michael Arone Powell’ın Fed’in yakında faiz artıramayacağını söylemesiyle piyasaların rahat nefes aldığını, 2013’teki ‘taper tantrum’a benzer durum yaşanmayarak sert satışlardan da kaçınıldığını söyledi.

Haftaya ABD’de açıklanacak Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi, istihdam piyasasındaki gidişatı göstermesi açısından önemli olacak.

Grant Thornton Ekonomisti Diane Swonk “istihdam verisinin yetkililerin beklentilerini karşılamak için çok büyük artış kaydetmesi gerekmiyor. 500 binin üzerinde bir artış da memnun edici olur. Bu rakama da ulaşılabilir. Yetkililer Eylül ayı istihdamının da iyi olduğunu görmek isteyecekler” değerlendirmesini yaptı.

Tüketici Güveni, ISM imalat verisi ve ADP özel sektör istihdamı da ABD’de bu hafta öne çıkan diğer veriler.

CNBC