Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse piyasaları, Çin’in anti tekel kısıtlamalarının teknoloji şirketlerini etkilemesiyle gerilerken, ABD vadelileri ise yine düşüş kaydetti.

Hong Kong’un öncülüğünde Asya Pasifik hisselerinde genel bir düşüş görülürken, Çin’deki düzenleyici kuruluşların 13 şirketin finans birimlerine geniş çaplı kısıtlamalar getirmesi de bu düşüşte etkili oldu.

Piyasalarda öne çıkan konu başlıkları ise şöyle:

  • Çin’deki satın alma yöneticileri anketi (PMI) ise ekonomik hareketlilikte bir gerilemeye işaret ediyor.
  • ABD’nin ilk çeyrekte yıllık yüzde 6,4 büyüme kaydetmesinden sonra S&P 500 yeniden yükselişe geçti.
  • Ford ve Twitter’ın bilançoları hayal kırıklığı yarattı, Facebook ve Amazon ise beklentileri aştı.
  • Çip tedarik koşullarıyla ilgili endişeler Apple’ın kazanç temelli yükselişini sınırladı.

Aşılama performansıyla dünyada önde gelen ülkelerden olan ABD'de milli gelir verileri öncü göstergelere paralel olarak güçlü bir büyümeye işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre ülke ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 6,4 büyüme kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yılın ilk çeyreğinde ülkenin yüzde 6,7 büyümesi yönündeydi.

Veriler büyümenin önemli kaynağının harcamalar kalemi olduğunu gösterdi. Kişisel harcamalar yılın ilk çeyreğinde yüzde 10,7 arttı. Böylelikle 1960'lardan bu yana en hızlı ikinci artış dönemi kaydedilmiş oldu.

Harcamalar kaleminin artışında hızlanan aşılama uygulamaları, istihdamdaki artış ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı federal destek paketlerinin etkisi hissedildi. Biden 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi açıklamış, ailelere de 1.400 dolarlık yardım çekleri dağıtılmıştı.

Altın yılın ilk kazançlı ayına hazırlanıyor

Hafta içerisinde yüzde 1,68 seviyelerine kadar tırmanan 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 4 baz puan gerilemeyle yüzde 1,64 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise çarşamba günü yüzde 0,7 geriledikten sonra yatay bir seyir izledi.

Altın, yılın ilk üç ayını kayıpla kapatarak son 40 yılın en kötü ilk çeyrek performanslarından birini gerçekleştirdikten sonra Nisan ayını yüzde 3’ten fazla kazançla kapatmaya doğru ilerliyor.

Bloomberg Galaxy Kripto Para Endeksi yüzdde 3,4 yukarıda seyrederken, Bitcoin güne yüzde 2,5 yukarıda başladı.