Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Wall Street endeksleri geçen haftanın tamamında yükseldi.

Hafta boyunca S&P 500 yüzde 1,7, Nasdaq 100 yüzde 3,47 artış kaydetti.

Yeni işlem gününün ilk bölümünde ABD vadeli endeksleri hafif ekside. Geçen hafta yüzde 0,8 yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi bu sabah yüzde 0,67 yukarıda.

Yükselişte Biden’ın Çin ile ilişkinlerin “kısa sürede” düzeleceğine inandığını açıklaması etkili oldu. Japon Nikkei 225 yüzde 0,50, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,30, Çin CSI 300 yüzde 0,4 yükselişte.

Bloomberg Dolar Endeksi geçen hafta yüzde 0,5 yükseliş kaydettikten sonra bu sabah hafif düşüyor.

ABD’de borç limiti görüşmeleri devam ediyor

ABD Başkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy bugün borç limiti meselesini görüşmek üzere bir araya gelecekler.

McCarthy, günlerdir bir ileri bir geri giden görüşmelere ilişkin iyimser bir tutum takındı ve Japonya’daki G-7 Zirvesi’nden dönen Biden ile Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinin “verimli” geçtiği açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte McCarthy, ABD Kongre Binası’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın henüz bir anlaşma sağlamadıklarının altını çizdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden ile McCarthy’nin görüşmesi öncesi müzakereciler pazar günü temaslarına devam etti.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen pazar günü erken saatlerde NBC’ye verdiği demeçte, ABD’nin yükümlülüklerini haziran ortasına kadar ödeyebilme şansının “oldukça düşük” olduğunu söyledi. Durumun aciliyetinin altını çizen Yellen, söz konusu dönemde çok kritik vergi ödemeleri beklendiğini ve “o tarihe ulaşmanın sorun olacağını” söyledi.

Bloomberg Economics’e göre, borç limiti üzerindeki mevcut açmaz, Fed’in bir dizi faiz artırımının ardından zaten bir durgunluğa karşı savunmasız olan ABD ekonomisini daha fazla zorlama potansiyeline sahip. ABD ekonomisinde temerrüdün önlenmesi için tarafların 1 Haziran’a kadar anlaşma sağlamaları gerekiyor.