Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

SVB’nin satılmasının ardından piyasalarda bankacılık sektörüne ilişkin endişeler azalırken, hisse senetleri yükseliyor, dolar düşüyor.

Haftanın ilk işlem gününde ABD’de S&P 500 yüzde 0,16 yükseliş kaydederken, Nasdaq 100 yüzde 0,74 geriledi. Yeni işlem gününde ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükseliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,64 yükselişle Pazartesi günkü kayıplarının büyük bir bölümünü telafi etti.

Japon yeni, Japonya kabinesinin 2022 bütçesinden bazı fonların enflasyonun etkisini hafifletecek önlemler için kullanılmasını onaylamasının ardından güçlendi.

Bloomberg Dolar Endeksi, ABD kısa vadeli tahvil getirilerindeki gerileme ile iki günde yüzde 0,44 geriledi.

ABD senatosunda banka stresi oturumu

Küresel piyasalar Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr'ın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’ndeki hitabını takip edecek.

Komite aynı zamanda Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg ile ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Nellie Liang’ı da dinleyecek.

Barr yapacağı sunumun, önceden paylaşılan metnine göre, alınan önlemleri destekleyecek ve bankacılık sisteminin “sağlam ve dirençli” olduğunu söyleyecek.

Metinde, “Bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceğiz ve sistemi güvenli ve sağlam tutmak için her büyüklükteki kurum için tüm araçlarımızı gerektiğinde kullanmaya hazırız” ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca Barr’ın konuşma metninde, iflas eden ve Pazartesi günü itibarıyla mevduat ve kredileri First Citizens Bank & Trust’a satılan Silicon Valley Bank için, “Banka, getirileri ve karını artırmak için mevduat gelirlerini daha uzun vadeli menkul kıymetlere yatırmıştır. Ancak, bu menkul kıymetlerin faiz oranı riskini etkin bir şekilde yönetmemiş veya etkin faiz oranı riski ölçüm araçları, modelleri ve metrikleri geliştirmemiştir. Banka ayrıca yükümlülüklerinin risklerini de yönetmemiştir” deniliyor.

Metinde ayrıca “son birkaç haftadaki olaylar, gelişen riskler ve münferit bankacılık sorunlarının sağlıklı bankalara olan güveni baltalamaması ve bir bütün olarak bankacılık sisteminin istikrarını tehdit etmemesi için” daha fazla neler yapılabileceği sorusunu gündeme getirdiği belirtiliyor. Barr yarın da ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne hitap edecek.