Küresel piyasalarda büyüme endişeleri
ABD'de 5-30 yıllık tahvillerin getiri farkı 11 baz puana kadar gerileyerek Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Getiri eğrilerine yansıyan büyüme endişeleri de küresel piyasalarda risk iştahı üzerinde etkisini gösteriyor.
Getiri eğrilerine yansıyan büyüme endişeleri hisse senetleri piyasalarında da etkisini gösteriyor. Asya Pasifik piyasaları Güney Kore istisnası hariç ekside.
Çarşamba gününü yüzde 0,5 düşüşle kapatan ABD S&P 500’de vadeliler yüzde 0,2 ile kısmi bir toparlanmaya işaret etti.
AMB kararı öncesi Euro Stoxx 50 vadelileri geriliyor.
ABD 10 yıllıklarındaki ralli kesintiye uğrarken getiri iki baz puan artışla yüzde 1,56 seviyesinde.
Bloomberg Dolar Endeksi 1.156’da yatay.
Getiri eğrileri düzleşiyor
Gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının teşvikleri geri çekmeye başlaması veya geri çekme sinyali vermesi getiri eğrilerindeki düzleşme eğilimini hızlandırdı.
ABD’de 5-30 yıllık tahvillerin getiri farkı 11 baz puana kadar gerileyerek Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Sıkılaşma sinyalinin güçlü bir şekilde verildiği İngiltere’de 30 yıl vadeli getiri Mart 2020’den bu yana en sert düşüşü yaşadı.
Avustralya’da gösterge getiri farkı da merkez bankasının hızlanan enflasyona karşı harekete geçeceği spekülasyonuyla Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
NatWest Markets Stratejisti John Briggs’e göre merkez bankalarının enflasyona karşı agresif yanıt vermesi getiri eğrilerinde düzleşmeye yol açıyor.
Getiri eğrisinde düzleşme büyümede yavaşlama beklentilerini de yansıtıyor.
Daha şahin merkez bankaları trendinin bu olguya yol açtığını belirten Aberdeen Asset Management Yatırım Direktörü James Athey “Merkez bankaları yangını başlattı ve üzerine benzin döktü. Şimdi bu sorunla uğraşmak zorundalar” yorumunu yaptı.