Advertisement

Enerji maliyetinin tetiklediği enflasyon endişeleri ve Çin’in özel sektöre yönelik baskısını finans sektörüne genişlettiği haberleri hisse senetleri piyasalarını olumsuz etkiliyor.

Asya Pasifik Endeksi üç günlük yükselişine son verirken ABD ve Avrupa vadelileri geri çekiliyor.

Asya’da Japon Nikkei, Hong Kong Hang Seng yüzde 1, Güney Kore Kospi ise teknoloji hisseleri öncülüğünde yüzde 1'in üzerinde geriledi.

Vadeli piyasada ABD S&P 500 ve Nasdaq 100 yüzde 0,5 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 vadelileri ise yüzde 1'e yakın düşüş kaydetti.

Bloomberg Dolar Endeksi pazartesi günkü yüzde 0,3’lük yükselişinin ardından bu sabah 1.167 puanda yatay. Gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı düşüşlere yüzde 0,4 ile Güney Kore wonu öncülük ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,61’de.

Bitcoin yüzde 0,8 düşüşle 57 bin doların altında alıcı buluyor. Altının onsu yüzde 0,2 ile 1.757 dolarda.

Çin bu sefer finans kuruluşlarını mercek altına aldı

Çin’de hükümetin yeni hedefi kamu bankaları oluyor. Şi Jinping hükümeti aralarında regülatör kuruluşların da olduğu 25 kamu finans kurumunu inceleme altına aldı.

Wall Street Journal’ın haberine göre Çin hükümeti kurumların özellikle Beijing yönetimine muhalif pozisyondaki özel şirketlerle çok yakın ilişkiler geliştiren banka ve yatırım fonlarını inceleme altına aldı. 2015’te de benzer bir inceleme yapılmış bazı düzenleyici kuruluş yetkilileri, banka yöneticileri ve yatırımcılar hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avrupa'da enerji krizi

Avrupa’da enerji krizi hala çözülememiş durumda. İtalya’da gösterge elektrik fiyatları geçen hafta yüzde 12 arttı.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği Rusya’dan acil doğalgaz rezervleri satın alabilir. Öte yandan IHS’e göre ABD OPEC’i daha fazla petrol üretimi yapmaya teşvik edebilir. Citi ise Brent petrol fiyat tahminini 85 dolardan 90 dolara yükseltti.

Yaklaşan bilanço mevsimi öncesi hisse senetleri piyasalarına ilişkin yatırım bankalarından gelen uyarılar giderek artıyor.

Bank of America özellikle arz zinciri sıkıntılarından etkilenen şirketlerin kar tahminlerinde aşağı yönlü revize edebileceği belirtiyor.

Bankanın analisti Savita Subramanian şirketlerin yükselen maliyetler karşısında zorlanmasının “büyük risk” taşıdığını belirtiyor.

Morgan Stanley de bilanço mevsiminin aşağı yönlü revizeler tarafından gölgelenmesi durumunda tüketici güveninin de azalmasıyla birlikte hisse yatırımcısının zarar görebileceğini düşünen bankalar arasında.

Bankanın CIO’su Lisa Shalett enflasyon konusunda tüketicilerin yatırımcılara göre daha endişeli olduğuna dikkat çekerek “Azalan tüketici güveni daha az harcama ve daha çok tasarrufla sonuçlanırsa bu durum şirket karlılık tahminlerini olumsuz etkiler” değerlendirmesini yaptı.