Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yıl sonuna doğru düşük hacimlerin yön verdiği hisse senetleri piyasalarında ABD endeksleri teknoloji hisseleri öncülüğünde düşüşler kaydetti.

Nasdaq 100 salı gününü yüzde 0,6 düşüşle kapatırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,1 gerileyerek dört günlük ralliyi sonlandırdı.

Asya Pasifik’te ise omikron varyantının ekonomik toparlanmaya etkilerini tartan yatırımcılar hisse senetlerinde satış tarafında yer alıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay, ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise bir baz puanlık düşüş ile yüzde 1,47’ye indi.

ABD ham petrolün varili 76 dolardan, ons altın ise 1.808 dolardan alıcı buluyor.

Bitcoin teknik seviyenin altında

Kripto para birimleri yılı satış dalgasıyla kapatıyor. En büyük kripto para birimi olan Bitcoin salı günü yüzde 7,2’ye kadar düşerek 47 bin 231 dolara geriledi ve 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi. İkinci en büyük kripto para birimi Ether ve Bloomberg Galaxy Crypto Endeksi de yaklaşık yüzde 7 düştü.

CoinGecko verilerine göre daha küçük para birimleri Solana, Cardano, Polkadot ve Dogecoin de sert düşüş kaybetti. Coinglass verilerine göre son 24 saatte 165 bin işlemcinin 524 milyon dolarlık satış yaparak hesabını kapatması düşüşlerde etkili oldu.

Merkez bankalarının artan enflasyon karşısında parasal teşviklerini geri çekmesi bir kısım yatırımcının spekülatif piyasalardan ayrılmasına yol açıyor. Miller Tabak + Co. Başstratejisti Matt Maley’e göre kripto para birimlerindeki düşüşünün arkasında kurumsal yatırımcı olabilir. Bu yatırımcının geç girdiği için bu yılki kripto yükselişini kaçırmış olabileceğine dikkat çeken Maley “Bazıları kayıp bile yaşamış olabilir. Bu yüzden kripto varlıklarını azaltıp hisse gibi varlıklara yöneliyorlar” yorumunu yaptı. Bitcoin yılı büyük oranda ABD hisseleri gibi riskli varlıklarla paralel bir seyir izlemişti. Ancak aralık ayında S&P 500 yüzde 5 yükseliş kaydederken Bitcoin yaklaşık yüzde 16 kayıp yaşadı.

Altın fiyatları Omikron’un küresel ekonomiyi önceki varyantlar gibi etkilemeyeceğine dair beklentilerle geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar/TL’deki yükselişle 700 TL’ye yöneldi.

Omikron varyantının daha hızlı yayılmasına rağmen ağır semptomlara yol açmadığını gösteren çalışmalar küresel toparlanmaya dair umutları da destekledi. Oxford Üniversitesi İmmunologu John Bell’e göre Omikron varyantı bir yıl önceki varyantlarla aynı değil ve hastaneye yatmak zorunda kalan hastaların yatış süresi de daha az. Buna rağmen dünyada Kovid-19 vakaları salı günü rekor seviyeye ulaştı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci ise araştırmaların yeni varyantın çok ağır semptomlara yol açmadığına işaret etmesine rağmen artan vakalardan dolayı hastanelerin dolabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı yüzde 1’den fazla yükselişle kapattıktan sonra bu haftaya 1.810 dolar civarında başlamıştı. Salı günü 1.820 dolara kadar tırmanan değerli metal, Omikron varyantına dair endişelerin azalmasıyla 1.805 dolar civarına geriledi.

Gram altın fiyatı

Geçen haftaya dolar/TL’deki yükselişten destek bularak 1.000 TL'nin üzerinde başlayan gram altın, salı günü dolar kurundaki dalgalı seyri takip etmişti.

Gram altın perşembe günü dolar/TL'deki düşüşün yüzde 10'un üzerine çıkmasıyla 600 TL'nin altına kadar gerilemiş ama cuma günü yeniden 650 TL’nin üzerine çıkmıştı. Haftaya 638 TL’den başlayan gram altın, çarşamba günü 689 TL seviyesinde işlem görüyor.

Bitcoin, Aralık ayında yüzde 15’ten fazla değer kaybederek Mayıs’tan sonraki en kötü aylık performansına doğru ilerliyor. Aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalamasının sınırında bulunan Bitcoin, salı günü yüzde 6’dan fazla düşüş kaydetti.

En büyük ikinci kripto para olan Ether de 3 bin 800 dolar sınırında bulunurken Bloomberg Galaxy Kripto Para Endeksi yüzde 7 civarında geriledi.

Bitcoin Mayıs ayını yüzde 35 düşüş ile kapattıktan sonra Temmuz’da 29 bin 307 dolara kadar gerilemişti. Sonrasında yeniden yükselişe geçen en büyük kripto para, Eylül’de Temmuzdaki dibinden yüzde 70 yükseliş kaydederek 52 bin doların üzerine çıkmıştı.

Kasım ayında 68 bin 900 doların üzerine tırmanarak rekor tazeleyen Bitcoin, sonrasında düşüş trendine girmişti.