Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel finans sistemine ilişkin endişelerin yumuşaması ile birlikte hisse senetleri geçen haftaki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

ABD’de S&P 500 yüzde 1,3, Nasdaq 100 yüzde 1,6 yükselişle günü tamamladı. İki endeksin vadelileri sabah saatlerinde hafif yükseliyor. Euro Stoxx 50 vadelileri ise yüzde 0,3 yükselişte.

Asya Pasifik’te de hava olumlu. Tatilden dönen Japonya’da Nikkei 225 endeksi yükseldi. Hong Kong Hang Seng de Geely Automobiles’in beklenenden yüksek bilanço performansının etkisiyle pozitif ayrışıyor.

Bankacılık krizi endişesinin azalmasıyla ABD tahvil getirileri salı günü yeniden yükselişe geçti. ABD 10 yıllık getirisi 19 baz puan, 2 yıllık getirisi 10 baz puan yükseldi.

İki tahvilin getirisi sırasıyla yüzde 4,14 ve yüzde 3,59’dan işlem görüyor. Döviz piyasası Fed öncesi sakin. Bloomberg Dolar Endeksi yatay.

Kritik karar bekleniyor

Fed yüksek ve kalıcı enflasyona bankacılık krizinin eşlik ettiği bir ortamda faiz kararını Türkiye saatiyle 21:00’de açıklayacak.

Bloomberg anketine katılan 98 ekonomistin medyan beklentisi Fed’in faizi 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükselteceği yönünde.

Aralarında Goldman Sachs’tan Jan Hatzius’un da olduğu dokuz ekonomist ise Fed’in faiz artışına ara vereceği tahminini yaptı. Nomura Securities ise bankacılık krizi başlarında Fed’in faizi 25 baz puan indireceğini öngörmüştü.

Fed Başkanı Jerome Powell ve arkadaşlarını bıçak sırtı bir seçim bekliyor. Fed’in olası bir faiz artışı halen mevduat kaçışı tehdidiyle karşı karşıya olan bankacılık sisteminde finansal koşullarda ek stres yaratabilir. Faiz artışı olmaması ise bankacılıkta yaşananlardan Fed’in ürktüğü yorumunu beraberinde getirebilir. Fed, faiz kararıyla birlikte faiz patikası ve ekonomi tahminlerini içeren ‘dot plot’ projeksiyonunu da yayımlayacak.

Aralık ayındaki tahminlerde zirve faiz yüzde 5,125 seviyesindeydi. Mart ayı başında Powell faizlerin beklenenden daha yüksek seviyede belirlenebileceğini belirterek dot plotta yukarı yönlü revizyon sinyali vermişti. Açıklanacak tahminler bankacılık krizinin dot plota ne kadar yansıdığını da gösterecek. Piyasalarda ise bu beklentilere zıt fiyatlamalar var.

Swap piyasalarında yüzde 4,94 ile zirve faiz mart ayı için fiyatlanırken yılın ikinci yarısı için faiz indirimi fiyatlaması dikkat çekiyor. Bankacılık krizi öncesi 2023’te faiz indirimi fiyatlanmıyordu.