Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Uzun vadeli tahvilleri yönelime teknoloji hisseleri de eşlik edince Perşembe günü ABD Borsalarında Nasdaq 100’ün olumlu ayrıştığı bir tablo oluştu. S&P 500’ün yatay kapattığı perşembe günü Nasdaq 100 %1,3 yükselişle tamamladı.

Yeni işlem gününde ABD vadelileri sınırlı pozitif açılışa işaret etti. Asya Pasifik’te ise haftanın son işlem gününde karışık görünüm var. BOJ kararı sonrası Japon Topix geriledi. Düşüşte otomotiv ve banka hisseleri etkili.

Bloomberg Dolar Endeksi ise ilk işlemlerde yüzde 0,1 geriledi. Şahin Fed’den olumsuz etkilenen ons altın bir miktar toparlanmaya karşın 15 ayın en sert haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

Fed'in artçı sarsıntıları

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz projeksiyonlarında verdiği sıkılaşma işareti varlık alımı azaltımı tahminlerini erkene çekerken reflasyon pozisyonlarının çözülmesi tahvil piyasalarında da farklı fiyatlamalara yol açıyor.

Barclays ekonomistleri sürpriz Fed tahminleri sonrası varlık alım azaltımına ilişkin tahminlerini erkene çekti. Daha önce varlık alım azaltımı duyurusunun kasım ayında yapılmasını, azaltımların ise ocak ayında başlamasını öngören Barclays, bu öngörüsünü sırasıyla eylül ve kasım aylarına çekti.

Para piyasaları traderları 2022’nin son çeyreğinde çeyrek puanlık faiz artırımı geleceğini fiyatlıyor.

Fed’in yol haritası yatırımcıların uzun vadeli tahvillere de yönelmesine yol açtı. ABD 30 yıl tahvil getirisi perşembe günü yüzde 2,05 ile şubattan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Fed kararının kısa vadeli getirilerde yükseliş yaratmasına uzun vadeli tahvillere yönelimin eşlik etmesi getiri eğrisinin düzleşmesiyle sonuçlandı. 5-30 yıl getiri farkı 117 baz puan ile kasımdan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

MUFG Securities Americas ABD Makro Strateji Başkanı George Goncalves, yatırımcıların portföylerindeki riskli varlıkları dengelemek için uzun vadeli tahvillere yöneldiğini belirterek “Fed’in enflasyonla mücadeledeki kredibilitesi de uzun vadeli tahvillerden çekinen yatırımcılara yeşil ışık yakıyor” değerlendirmesini yaptı.