Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de açıklanacak kritik enflasyon verisi sonrası S&P 500 4 bin 248 seviyesine ulaşarak gün içi rekor seviyesini gördü.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi de enflasyon verisi sonrasında yüzde 1,48 seviyesinde bulunurken Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.117 civarında bulunuyor.

Altın ise enflasyon verisi sonrasında gün içi kayıplarını silerek 1.889 dolara ulaştı.

ABD'de enflasyon 13 yıl sonra ilk defa %5'i gördü

ABD'de enflasyon Mayıs ayında beklentileri aşarak yıllık yüzde 5 olarak gerçekleşti, aylık yüzde 0,6 olarak gerçekleşti. Enflasyon en son Ağustos 2008'de bu seviyelere ulaşmıştı.

Enflasyon verisine ilişkin Bloomberg anketindeki beklentiler, tüketici fiyat endeksinde yıllık yüzde 4,7, aylık yüzde 0,5 artış yaşanacağı yönündeydi.

Mayıs'ta gıda ve enerji hariç TÜFE’de ise yıllık yüzde 3,5 oranında yükseliş gerçekleşmesi bekleniyordu. Bloomberg Economics yıllık TÜFE artışının yüzde 5 ile Ağustos 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi test etmesini bekliyordu. Nisan ayında ise TÜFE’de piyasa beklentisinin üzerinde yıllık yüzde 4,2, aylık yüzde 0,8 artış yaşanmıştı.

Citigroup’un ABD için hesapladığı enflasyon sürpriz endeksi Mayıs ayında 70,71 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde bulunuyordu. Bu da piyasa beklentisine oranla enflasyonun ne kadar yüksek geldiğine işaret ediyor.

Fed’in 15-16 Haziran’da gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesinde açıklanan son önemli veri de ABD enflasyonu oldu.

AMB faizi sabit tuttu, büyüme beklentisini yükseltti

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ana refinansman oranını %0,00, marjinal borç verme imkanı faizini %0,25, mevduat faizinini de -%0,50’de sabit tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

AMB, faiz oranlarının enflasyon görünümü güçlü şekilde hedefe yaklaşana kadar cari seviyede veya daha düşük kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Karar metninde pandemi acil alım programının (PEPP) en azından Mart 2022 sonuna kadar devam edeceği vurgulandı. Bunun yanında programın kayda değer şekilde daha hızlı devam edeceği ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası, pandemi acil alım programının ilk çeyrekte olduğundan daha hızlı uygulanacağını belirtti.

Pandemi programından çıkışı konuşmak için erken

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde piyasaların merakla beklediği alım programları takvimine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Lagarde konuyla ilgili olarak şunları ifade etti: Avrupa Merkez Bankası para politikasında 'istikrarlı bir el' kullanmaya karar verdi. Pandemi acil alım programı esnek olacak ve mevsimselliği içerecek. Uzun vadeli politikayı tartışmak için çok erken. AMB de uzun vadeli politika seçeneklerini ele almadı. Pandemi alım programının sona erdirilmesine ilişkin tartışmalar zamanı gelince olacak, henüz bunun için erken.

Stratejik gözden geçirme süreci devam ediyor, sonuçlarını 2021'in ikinci yarısında açıklama hedefimizi devam ettiriyoruz. Alımların "ciddi şekilde daha yüksek hızla" sürdürülmesi ifadesi oybirliği ile desteklendi."