Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin protestoları küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününe geniş çaplı bir etki yapıyor. Dolar, yen ve ABD tahvilleri gibi güvenli limanlara alımlar gelirken hisse ve emtia piyasaları protestolar gölgesinde sert kayıplar yaşıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi haftaya yüzde 0,3 yükselişle başlarken dolar özellikle emtia geliri yüksek ülkelerin para birimlerine karşı hızlı değer kazanıyor. G-10 kurlarından Avustralya doları yüzde 0,8 ile dolara karşı en sert kaybı yaşayan para birimi konumunda. Japon Yeni ise güvenli liman alımlarıyla dolara karşı yüzde 0,4 yükseliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi gelen alımlarla iki baz puan gerileyerek yüzde 3,65’e indi. Asya Pasifik Borsaları Çin protestolarının yarattığı belirsizlikle satıcılı. Hong Kong Hang Seng yüzde 2, Çin CSI 300 yüzde 1'i aşan kayıpla işlem görüyor.

ABD vadelilerinde de yüzde 1’e yaklaşan kayıplar söz konusu.

Çin'de Kovid önlemlerine yönelik protestolar dinmiyor

Çin’de başta finans merkezi Şanghay olmak üzere sıfır Kovid politikasına karşı en yaygın protestolar gerçekleşiyor. Şanghay’da büyük kalabalıklar toplanırken bazı bölgelerde çok sayıda polis protestocularla karşı karşıya geldi.

Bir protestoda göstericiler Devlet Başkanı Şi Jinping’in istifasını istedi.

Protestolar başkent Pekin ve Kovid’in çıkış merkezi olduğu düşünülen Wuhan’a da sıçradı. Sincan bölgesindeki Urumqi kentinde çıkan bir yangında görevlilerin kurtarma çabalarını engellediği görülen bir videonun yayılması Çin’in büyük şehirlerinde protestoları tetikleyen bir faktör oldu.

Protestolar Çin varlıkları ve birçok piyasaya etkide bulunuyor. Onshore yuan dolara karşı yüzde 1’in üzerinde değer kaybederken dolar/yuan kuru 7,24’ün hemen altında işlem görüyor.

Petrol fiyatları da Çin protestolarının etkisiyle Aralık 2021’den beri en düşük seviyesinde.