Küresel piyasalarda gündem enerji maliyetleri
Çin'den gelen zayıf imalat verileri ve küresel düzeyde manşetlere çıkan enerji maliyetlerindeki artış küresel piyasalarda da fiyatlamalara yansıyor.
Küresel piyasalar perşembe sabahında yükselen enerji maliyetlerinin enflasyona etkilerini ve Çin’de açıklanan zayıf verileri fiyatlayarak başladı.
ABD’nin borçlanma tavanını yükseltmek veya askıya almak için kritik tarih olan cuma gününe geri sayım devam ediyor.
Asya borsalarında karışık seyir izlendi. Japonya’nın yeni lideri olarak, yatırımcılar tarafından istikrarı korumaya odaklanacak Fumio Kishida’nın seçilmesinin ardından Nikkei endeksi yatay. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1'e yakın düşerken, Çin CSI 300 ise yükseldi.
Çarşamba günü Nasdaq dışında yükselen ABD endeksleri bu sabah vadeli işlemlerde artıda. Teknoloji hisselerindeki rallinin sona ermesiyle Nasdaq 100 endeksi aralıksız üçüncü işlem gününü kayıpla kapattı. Dipten alıma geçen yatırımcılar ise S&P 500 endeksini yukarıya taşıdı.
Enerji Bilgi İdaresi verilerine göre ABD’de ham petrol stokları geçen hafta, sekiz haftanın ardından ilk kez yükseliş kaydetti.
ABD'nin borçlanma tavanı için kritik viraj alındı
ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin borçlanma limitini Aralık 2022’ye kadar askıya alacak yasa tasarısını, 212’ye karşı 219 oyla kabul etti. Ancak nihai onay için Senato’ya gidecek olan yasa tasarısının, burada Demokratların borç tavanına yönelik girişimlerini daha önce iki kez bloke eden Cumhuriyetçilerin engeline takılması bekleniyor.
Borçlanma tavanı Trump yönetimi döneminde iki yıllığına askıya alınmış, belirlenen süre Ağustos ayında dolmuştu. Her ne kadar federal borçlanmadaki artışın büyük bir bölümü Beyaz Saray ve Kongre’nin Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğu bir dönemde gerçekleşmiş olsa da Cumhuriyetçiler borçlanmadaki artışı Demokratların 3,5 trilyon dolarlık harcama paketini geçirme girişimleri ile ilişkilendiriyor.
Cumhuriyetçi Milletvekili Tom Cole oylama öncesinde yaptığı açıklamada, Demokratların “kıyı iznine çıkmış sarhoş denizciler gibi para harcamaktan vazgeçmemeleri halinde” Cumhuriyetçilerin borç tavanını yükseltmek için yardım etmeyeceklerini, Demokratların kendi başlarına hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer de basit çoğunluk ile Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç duymaksızın tasarıyı geçirebileceklerini söylese de Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell salı günü bu yöndeki girişimi engellemişti.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre’nin 18 Ekim Cuma gününe kadar borç limitini yükseltmek veya askıya almak için harekete geçmemesi halinde Hazine’nin nakdinin tükeneceğini belirtmişti.