Küresel piyasalarda günün özeti
-
BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz
-ABD'de ticaret açığı beklenenden fazla genişledi
ABD'de ticaret açığı, ithalatların toparlanması ve ihracatın soğuması ile Temmuz ayında neredeyse dört yılın en düşüğünden genişledi.
Ticaret açığı yüzde 13.3 artarak Haziran ayındaki Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesi 34.5 milyar dolardan Temmuz ayında 39.1 milyar dolara yükseldi. Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı açığın 38.6 milyar dolar olacağı yönündeydi. Amerikalılar rekor seviyede otomobil ithalatı yaparken, akaryakıt tüketimi de yükseldi.
-Gelişen piyasa ülkeleri döviz rezervini tutuyor
Brezilya'dan Hindistan'a bir çok gelişen ülke rekor seviye olan 2.9 trilyon dolarlık döviz rezervi tutarken, para birimlerinde yaşanan değer kayıpları için faiz artırımı ve ithalat kısıtlaması gibi yöntemleri tercih ediyorlar.
Çin'in dışında en büyük 12 gelişen piyasanın döviz rezervleri bu yıl yüzde 1.6 gerileme gösterdi. En çok işlem gören 20 gelişen piyasa para birimi ise 2013 yılında Federal Reserve tarafından varlık alımlarının azaltılabileceği sinyalleriyle yüzde 8 zayıfladı.
-Williams: Tahvil alımları yıl sonuna doğru azaltılmalı
San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin toparlanma işaretleri göstermesiyle tahvil alımlarının yıl sonuna doğru azaltılmasından yana olduğunu söyledi. Williams rekor seviyedeki teşviklerin destekçisi olarak biliniyor.