Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Buça görüntüleri sonrası Rusya’ya yeni yaptırımların gündeme gelmesiyle petrol fiyatları tırmanışa geçti.

ABD ham petrolün varil fiyatı iki günde yüzde 5,5 yükselerek 105 dolara yaklaştı. Brent petrolün varil fiyatının iki günlük yükselişi de yüzde 4’ün üzerinde, işlemler 109 dolara yakın bir seviyeden gerçekleştiriliyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ABD ve Avrupa vadeli endekslerini baskılarken, Asya endeksleri dalgalı seyrediyor. Japon yeni, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın müdahale niteliğindeki açıklamaları sonrası değer kazandı. Kuroda, yendeki değer kayıplarının son dönemde “görece hızlandığına” işaret etti.

Güney Kore’de enflasyon Mart'ta 2011’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,1’e çıkarken, ülkenin merkez bankası fiyatlardaki yükselişin sürebileceği uyarısında bulundu. Japon Nikkei 225 yendeki toparlanmanın etkisiyle sınırlı bir oranda yükselirken, Güney Kore Kospi endeksi hafif ekside. Çin ve Hong Kong piyasaları bugün tatilde.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,42’ye çıkarken, Bloomberg Dolar Endeksi hafif gerileyerek 1.195’e indi.

ABD Hazinesi'nden Rusya adımı

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi yetkiliden edindiği bilgiye göre, Amerikan finansal kurumlarındaki Rus hükümetine ait hesaplardan yapılan dolar cinsi tahvil ödemelerini durdurdu. Yani Rusya, ABD’deki rezervlerini bu ödemeler için kullanamayacak.

Yetkili bu adım ile Rusya’nın çok cazip olmayan üç seçenekten birini tercih etmek zorunda bırakılacağını belirtti ve bu seçenekleri “kendi ülkesi içindeki dolar rezervlerini eritmek”, “elde ettiği yeni gelirleri harcamak” ve “temerrüde düşmek” olarak sıraladı.

Karar Rusya’nın önemli bir tahvil ödemesinin bulunduğu pazartesi günü, Buça görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından geldi.

ABD Hazinesi, 2 Mart’ta ABD’deki kişilerin 25 Mayıs’a kadar Rusya Merkez Bankası’ndan tahvil ödemeleri almalarına izin veren genel bir izin yayımlamıştı. ABD ve müttefikleri tarafından ülkeye uygulanan yaptırımlar enerji işlemlerini hariç tuttuğu için Rusya hala petrol ve gaz için ödeme alabiliyor. Rusya Merkez Bankası geçen hafta yaptığı açıklamada, Döviz ve altın rezervlerinin 25 Mart itibarıyla Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesi olan 604,4 milyar dolara düştüğünü duyurmuştu. Bu, Ukrayna işgalinden bu yana rezervlerin erimeye başlamasıyla Şubat'taki tepe seviyesinden 38,8 milyar dolarlık bir düşüşe işaret ediyor.