Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda manşetlerde yine enerji var

Küresel piyasalarda manşetlerde yine enerji var

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda risk iştahını baskılayan enerji krizi yeni günde de fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürüyor. Piyasa aktörleri Avrupa'nın enerjide kışa hazırlık çalışmalarını yakından izliyor. Krizle mücadele etmek için Avrupa'nın iki büyük ekonomisi işbirliği kararı aldı. Fransa Almanya'ya gaz gönderecek, Almanya Fransa'ya elektrik verecek. Almanya iki nükleer santralini acil durum rezervi olarak beklemede tutacak.

Giriş: 06 Eylül 2022, Salı 08:26
Güncelleme: 06 Eylül 2022, Salı 08:26

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları işleme kapalı olsa da, Avrupa’da Rusya’nın doğalgaz akışını süresiz durdurma kararının etkisi hareketlilik yarattı.

Avrupa’nın gösterge gaz vadelileri gün içinde yüzde 35 yükseliş kaydettikten sonra yüzde 15 yukarıda kapandı. Gösterge kömür fiyatı da yüzde 7,6 yükselerek ton başına 345 dolar ile rekor kırdı ve bir yıl önceki fiyatının üç katına çıktı.

Avrupa hisse senedi endeksleri günü yüzde 2’ye varan kayıplarla tamamlarken, euro dolara karşı bir ara 20 yılın en düşük seviyesine indi. Liz Truss’ın İngiltere’nin yeni başbakanı ilan edilmesinin ardından günü 1,1517’de yatay tamamlayan sterlin/dolar, bu sabah enerji faturalarına tavan getirileceği haberinin etkisi ile yüzde 0,4 yükselerek 1,1562’ye çıktı.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Catherine Mann enflasyonu dizginlemek için “güçlü adım” çağrısı yaptı.

Pazartesi günü yüzde 0,17 yükselişle 1.305 seviyesinden kapanan Bloomberg Dolar Endeksi de bu sabah hafif gerilemiş durumda.

Petrol fiyatları OPEC+’ın Ekim ayı için petrol arzını ufak bir miktar azaltma kararı almasının ardından dalgalandı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, bir yıldan uzun bir sürenin ardından gerçekleştirilen ilk arz azaltımı için, “petrol fiyasalarını yönetme konusunda ciddi olduğumuzu, proaktif adım atma istekliliğimizi ve elimizdeki tüm araçları kullanacağımızı gösterdi” ifadelerini kullandı.

Avrupa'da enerji krizinde son gelişmeler

Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını süresiz kapalı tutacağını açıklamasının ardından dün piyasalarda hareketli bir gün yaşanırken, Avrupa devletleri kış ayları için acil önlemler almaya devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde enerjide işbirliğine gitme kararı aldı.

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, gerekmesi halinde ülkesinin Almanya’ya kış aylarında doğalgaz göndermeye hazır olduğunu, bu sayede Almanya’nın daha fazla elektrik üretebileceğini ve Fransız elektrik şebekelerine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklar, Almanya’nın kasım ayının başına kadar gaz depolarının yüzde 95’ini doldurma hedefine ulaşmasının mümkün görünmediğini aktarırken; Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, enerjide yaşanabilecek sıkıntılara karşı, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2’sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acil durum rezervi olarak beklemede tutulacağını duyurdu. Bu, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin enerji krizi nedeniyle nükleer politikasında değişikliğe gittiği anlamına geliyor.

Öte yandan İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, İngiliz hanehalklarının yıllık enerji faturalarını 1.971 sterlin (2 bin 300 dolar) veya altında tutmak için 130 milyar sterlin tutarında olabileceği hesaplanan bir fon ayrılması için plan yapıyor.