Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bu sabah Borsalar, Pazartesi günü Wall Street’te yaşanan yükselişler ve zorunlu karşılık oranlarını düşüren Çin’den gelen büyümeyi destekletici açıklamaların etkisiyle pozitif seyrediyor.

Her ne kadar vaka sayılarındaki artış devam etse, bazı ülkelerde yeni önlemler gündeme gelse de ABD endekslerindeki yükselişte Omikron varyantına yönelik endişelerin azalması etkili oldu.

ABD Başkanı Biden’ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, varyantın ortaya çıktığı Güney Afrika’dan gelen birincil verilerin vakaların çok ağır geçmediği konusunda “cesaret verdiğini” söyledi.

Haftanın ilk işlem günüde ABD’de Dow Jones yüzde 1,87, S&P 500 yüzde 1,17, Nasdaq 100 de yüzde 0,85 yükseldi. Bu yükseliş ile S&P 500 geçen haftaki kayıplarını silmiş oldu.

ABD vadeli endeksleri de TSİ 07:21 itibarıyla artıda. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japon hisselerine gelen alımlar öncülüğünde iki günlük düşüşün ardından yüzde 1,17 ile ilk kez yükselişe geçti.

Çin'den piyasalara moral veren destek

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping başkanlığında dün yapılan toplantıdan büyümeye destek için konut piyasası kısıtlamalarının gevşetilmesi kararı çıkarken, Çin Merkez Bankası dün zorunlu karşılık adımı ile piyasaya 188 milyar dolar likidite sağladı. Bu arada Çin’de açıklanan veriler dış talebin ve sanayi üretiminin kasım ayında güçlü seyrettiğine işaret etti.

Ülkede ihracat geçen ay yıllık yüzde 22 ile, ithalat da yıllık yüzde 31,7 ile beklentilerin üzerinde arttı. Japon Nikkei yüzde 2,01, Hong Kong Hang Seng yüzde 1,46, Çin CSI 300 yüzde 0,51 artı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.184,6 ile yatay seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 1,4478’e yükselmiş durumda. Bitcoin hafta sonunda yaşadığı sert kayıpların ardından yeniden 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı.

Dikkatler Biden-Putin görüşmesinde

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki gelişmeleri ele almak üzere bugün bir video konferans görüşmesi gerçekleştirecek. Bloomberg'in kıdemli bir ABD yönetimi yetkilisinden edindiği bilgiye göre, görüşmede Biden Putin’i Ukrayna’yı işgal etmemesi, aksi halde ağır ekonomik yaptırımlarla yüzleşeceği uyarılarında bulunacak. Yetkili, bununla birlikte Biden’ın Putin’e diplomasinin önünü açmasının faydalar sağlayacağını söyleyeceğini belirtti.

İki ülke arasında Ukrayna üzerinden yaşanan gerilim, Rusya’nın ülke sınırına ciddi bir askeri sevkiyat yapması ile tırmanmıştı. ABD’li yetkililer Rusya’nın 2022 başında yaklaşık 175 bin asker ile Ukrayna’nın doğusunu işgal edeceğini tahmin ediyor. Şimdiye kadar Rusya, ABD’nin bu konudaki yaptırım ve uluslararası izolasyon tehditlerine karşı geri adım atmadı.

Pazartesi günü CNN’de yayınlanan bir haberde, ABD’nin Putin’in yakın çevresi ve Rus enerji üreticilerine yönelik yaptırımları değerlendirdiği belirtildi. Habere göre değerlendirilen en sert yaptırım ise Rusya’nın bankalar tarafından kullanılan uluslararası ödeme sistemi Swift ile bağlantısının kesilmesi.

Bloomberg’e bilgi veren kaynaklara göre ise ABD ve Avrupalı müttefikleri, Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’daki en büyük bankalara ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’na yönelik yaptırımları ve rublenin diğer para birimlerine çevrilmesine dair kısıtlamaları değerlendiriyor. Kaynaklar, ABD’nin yatırımcıların ikincil piyasada Rus tahvilleri almasını kısıtlayabileceği bilgisini de paylaştı.