Küresel piyasalarda pozitif fiyatlamalar
Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif fiyatlamalarla girerken, bu haftanın gündeminde ilk sıralarda ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri yer alıyor.
Mayıs'ta S&P 500 Şubat ayından bu yana en güçlü yükselişini kaydederken, bazı yatırımcıların teknoloji hisselerindeki yükselişin aşırı seviyelere ulaştığı yönündeki endişelerine karşın Nasdaq 100 de son altı ayın en büyük rallisini yaptı.
Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD vadeli endeksleri yükselirken; Avustralya, Japonya ve Hong Kong hisse senetlerindeki artış MSCI Asya Pasifik Endeksi’ni 21 Mart’tan bu yana en güçlü artışına taşıdı.
Hindistan’da seçim sonuçlarının Narendra Modi’nin partisini ekonomik büyüme için kilit öneme sahip politika tedbirlerini hayata geçirebilecek konuma getirmesiyle rupi ve devlet tahvilleri yükseldi. Rupi yüzde 0,5 artışla Asya’nın en iyi performans gösteren para birimleri arasında yer aldı.
Çekirdek PCE verisinin ardından ABD tahvilleri Cuma yükseldi. Geçen haftanın tamamında 7 baz puan gerileyen ve yüzde 4,87’den kapanan ABD 2 yıllık tahvil getirisi bu sabah yatay.
ABD hanehalkı baskı altında
ABD’de Cuma günü açıklanan ve Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin yumuşama sinyali vermesi ve ABD ilk çeyrek büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesi, ekonominin itici gücü olan tüketimin hız kestiğine dair sinyal verdi.
Reel harcanabilir gelirlerin geçtiğimiz yıl sadece mütevazı bir artış gösterdiği ABD’de tasarruf oranı son 16 ayın en düşük seviyesinde seyrediyor.
Birçok Amerikalı harcamalarını desteklemek için kredi kartlarına ve diğer finansman kaynaklarına daha bağımlı hale gelmiş durumda.
Best Buy Co. İcra Kurulu Başkanı Corie Barry, “Üç ay önce, azalan enflasyon, düşük işsizlik, tüketici güveninde cesaret verici eğilimler ve konut piyasasında toparlanmanın başlaması gibi bazı olumlu göstergeler vardı. O zamandan bu yana enflasyon hala yüksek, mortgage faizleri yüksek ve tüketici güveni düşme eğiliminde” dedi.
EY Başekonomisti Gregory Daco da Cuma günü yayınladığı bir notta, “İşgücü piyasasındaki yavaşlama gelir artışını sınırlamaya devam edecek ve daha fazla aileyi tasarruf tamponlarının azalması ve borç yüklerinin artması nedeniyle harcamalarını kısıtlamaya itecek. Artan fiyat duyarlılığı hesaba katıldığında, hanehalkı harcama ivmesi kademeli olarak soğuyacak” öngörüsünde bulundu.
Citigroup Inc. ekonomistleri Andrew Hollenhorst ve Veronica Clark PCE verisinin ardından yayımladıkları notta, “Fed yetkilileri PCE verisini tüketici harcamalarında bir miktar soğumaya işaret eden ve daha az enflasyonist baskıya işaret eden bir gelişme olarak değerlendirecektir. ABD ekonomisine ilişkin bizim görüşümüz o kadar iyimser değil” dediler.
Yatırımcılar bu hafta ise Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini izleyecek.